СЗО објавила ажурирани план о ковиду-19 са три сценарија

SZO

Светска здравствена организација (СЗО) је објавила ажурирани план о ковиду 19, наводећи три могућа сценарија развоја пандемије до краја ове године, а њен директор верује да је највероватнији онај да ће се озбиљност те болести временом смањивати.

“На основу онога што сада знамо, највероватнији сценарио је да ће вирус који узрокује ковид-19 наставити да се развија, али ће се озбиљност болести коју изазива смањити временом због пораста имунитета добијеног вакцинацијом и преболевањем”, рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус, преноси Ројтерс.

Ажурирани План стратешке припреме, спремности и одговора износи стратешка прилагођавања које би свака земља требало да предузме ради спречавања ширења корона вируса, смањивања утицаја ковида и завршетка глобалног ванредног стања.

Ипак, шеф СЗО је упозорио да би се повремени узлети броја случајева и смртних исхода могли догодити када имунитет падне, што би могло да захтева периодичне бустере за осетљиво становништво.

Говорећи о другом и трећем сценарију, Тедрос је рекао да ће се или појављивати мање озбиљне варијанте па бустери и нова вакцина неће бити потребна, или ће се појавити вирулентнија варијанта па заштита од раније вакцинације или инфекције неће бити довољна.

Ово је трећи План стратешке припреме, спремности и одговора СЗО и Тедрос верује да ће бити и последњи.

Први план објављен је у фебруару 2020. на самом почетку пандемије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије