Синергија 22: Бизнис не постоји без технологије, како знати који је алат најбољи за нас и компаније?

Singerija

Двадесет другу годину за редом, свечано је отворена Синергија – један од највећих технолошких и бизнис догађаја у региону.

Након два дигитална издања конференције, Синергија 22 под слоганом „Спеед ИТ уп“ поново уживо окупља лидере дигиталне трансформације у Југоисточној Европи и представља најактуелније трендове и алате за додатно убрзање дигитализације у циљу свеобухватног развоја друштва, економије и квалитета живота појединаца.

Током три дана одржавања Синергије, бројни представници бизниса, државног сектора и експерти из области информационих технологија ставиће у фокус нове моделе рада, учења, повезивања и куповине који су током претходне две године промењени из корена. Кроз пресек бизниса и савремене технологије и успешне примере из пословне праксе, учесници конференције доносе свеже идеје не само за ИЦТ професионалце, већ и за доносиоце одлука на свим пословним пољима.

Првог Техничког дана Синергије 22, кроз предавања и практичне демонстрације, отворене су теме технолошких иновација које обликују начин на који живимо и послујемо – попут вештачке интелигенције, ИоТ-а, цлоуд цомпутинг-а и бројних других које организацијама омогућавају постизање бољих пословних резултата, стратешко планирање и имплементацију хибридних модела рада.

Учесници Синергије су се сложили да дигитална трансформација и појединце и бизнисе чини продуктивнијим, те да је, као таква, најважнији предуслов за конкурентност свих сегмената друштва, како данас, тако и у будућности коју градимо. У ери када бизнис не постоји без технологије, неопходно је додатно убрзање дигитализације.

“Технолошке компаније нису само тим програмера, већ ваши партнери”

У оквиру панела „Бенефити коришћења Поwер платформе за дигиталну трансформацију – успешне приче из Адриатиц регије“ највећи клијенти компаније Цомтраде из финансијског сектора из Србије, Словеније и Босне и Херцеговине поделили су своја практична искуства имплементације Поwер платформе и говорили о својој визији, бенефитима које су остварили, и изазовима са којима су се сусрели.

Представљени су процеси који се могу аутоматизовати коришћењем Поwер Аутомате платформе, као и уштеде које се на тај начин остварују.

Како је истакнуто на панелу, алати могу да промене радно окружење, али с друге стране, долазе нове генерације које желе да опимизују додатно своје пословање, али и да креирају сопствена решења.

Због тога је потребна стална едукација, указују учесници панела.

“Тражите да вам објасне, да вас едукују, да ваш ИТ партнер достави документацију како да управљате платформом. Технолошка компанија није само тим програмера, већ и ваши сарадници и саветници на путу да лакше прођете кроз процес”, рекао је Марко Јовановић из Цомтраде Сyстем Интегратион који је био модератор панела.

О томе смо разговарали и на маргинама конференције са Јовановићем, као и са представником Триглав Словенија, који је такође говорио на панелу – Сашо Пашич.

“Ово је платформа коју користи тренутно 20 милиона корисника, а ми као лидери у региону који смо имплементирали алат у пракси, указали смо на опције, потенцијалне грешке, али и начине коришћења платформе”, рекао је за наш портал Јовановић.

Сашо Пашич наводи да је на панелу посебно интересовање било око следећих корака за дугорочно усвајање платформе. “Као компанија која примењује технолошке новине, ту смо и да прикажемо трендове који нам предстоје”, навео је он.

И мали бизниси могу да приуште добра решења

На питање колико је изазовно и малим бизнисима да имплементирају ова решења, с обзиром на потенцијалне трошкове инвестиције, кажу:

“Дигитална трансформација нема алтернативу, и мали и велики бизниси морају да се прилагоде, прво зато што су њихови купци на интернету данас. Инвестиција је таква да може бити прилагођена и малим компанијама, на томе смо и радили у Цомтраде у претходном периоду”, каже Марко Јовановић и додаје да уколико се примени овакво решење, краће и мање ће технолошка компанија бити ангажована, а то значи да ће њихово време бити јефтиније.

Синергија једна од најзначајнијих конференција посвећених дигиталној трансформацији у југоисточној Европи, чије активности Цомтраде Гроуп традиционално подржава, а већ шест година уназад је “Партнер године” с Мицрософтом. Ове године, компанија учествује на три нивоа, односно као Цомтраде Сyстем Интегратион, Дистрибутион, и Тесла бренд.

Током другог Техничког дана конференције наставља се са представљањем најактуелнијих ИТ тема попут Zero Trust, Microsoft Industry Clouds, Azure VMware Solution, Incident Management, Cybersecurity, Clean Architecture, Cloud Economics и FinOps servisi i strategije, Azure Bot и Blockchain, Low code, IaC, IoT, Power BI и Mixed Reality.

Трећи, Бизнис дан – представиће начине на које технологија доприноси јачању економије, примере успешне дигитализације великих компанија које послују у Србији, као и примере из јавног сектора, кроз студију случаја Републичког завода за статистику.

На панел дискусији Визија великих извршни директори светских и регионалних компанија које послују у нашој земљи (Цоца Цола ХБЦ, Сцхнеидер Елецтриц, Нелт Гроуп, БлацкРоцк, Цомтраде Сyстем Интегратион) одговориће на питање зашто дигитализација није трошак, већ инвестиција, док ће у оквиру панела Фокус на ретаил о начинима на које дигитализација прави револуцију у малопродаји разговарати представници успешних трговинских ланаца и е-цоммерце платформи из компанија Делхаизе Србија, Ананас, Спорт Висион Гроуп и Телеком Србија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs