Синод СПЦ усвојио нацрт темељног уговора, ускоро потписивање

Nikolajevska crkva

Историчар Александар Раковић из Института за новију историју Србије изјавио је за РТС да је Синод Српске православне цркве синоћ усвојио нацрт Темељног уговора, те да ће он ступити на снагу када га потпишу Влада Црне Горе и СПЦ.

Истакао је да Темељни уговор прилика да се продуби стабилност СПЦ у Црној Гори, као и да се прецизније уреди њен статус.

Историчар Александар Раковић из Института за новију историју Србије рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је Темељни уговор са СПЦ, који је на јучерашњој седници усвојила Влада Црне Горе, важан за права и обавезе Црне Горе и СПЦ.

„Према Закону о верској слободи, СПЦ има потпуну стабилност у Црној Гори, али ово је прилика да се продуби та стабилност и њени односи са Црном Гором“, истиче Раковић.

Седницу је обележила полемика премијера Дритана Абазовића и лидера СДП-а Рашка Коњевића, који је најавио подношење захтева за рушење Владе. Раковић објашњава да је предлог Уговора усвојен, према пословнику Владе.

„Евентуално поновољено гласање може се односити само за три члана Владе која нису била присутна, али неће се ни то догодити. Одлука је донета и Влада Црне Горе је синоћ упутила саопштење да је усвојен нацрт Темељног уговора са СПЦ и с тим у вези је та ствар готова“, тврди Раковић.

Према његовим речима, синоћ је Синод СПЦ, такође, усвојио нацрт Темељног уговора, који је сада постао предлог и да када га две стране потпишу, а то ће бити ускоро, ступиће на снагу као Темељни уговор СПЦ и Владе Црне Горе.

Раковић каже да је и проблем када део утицајних структура у Црној Гори одлучи да промени идентитет и да из српског, који је историјски идентитет Црне Горе, пређе у новостворени црногорски идентитет.

Додаје да део политичких странака у Црној Гори, на челу са Милом Ђукановићем, и даље намерава да обрачунава са СПЦ, иако их је тај обрачун коштао пада са власти.

Говорећи о исходу гласања на Влади, каже да је једино пет министара било против, али да је велика већина била за, те да уколико имају намеру да уцењују Владу Црну Горе или СПЦ да ће их то коштати резултата на следећим изборима.

Раковић каже и да ЕУ не занима Темељни уговор, те да сматрају да је то унутрашње питање сваке државе.

„Америчке дипломате имају пуно разумевање за усвајање Темељног уговора, што је вероватно Абазовићу врло важно, јер је он пре извесног времена дао реч и патријарху Порфирују да ће процес успешно спровести до краја и он се држи своје речи, за разлику од претходног премијера Здравка Кривокапића“, истиче гост Јутарњег програма.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.