„Систем 2021.“ показна вежба МУП-а Србије одржана и у Сомбору

Vežba

Здружена јавно-показна вежба Одсека за ванредне ситуације Сомбор и субјеката заштите и спашавања Сомбор, одржана је данас на објектима Дома ученика средњих школа, на вишеспратном стамбеном објекту на Првомајском булевару, на објекту Хладњача „Панонка“ у Индустријској зони и паркиралишту код Градског купалишта „Штранд“ Сомбор.

Циљ вежбе је провера успостављеног система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама на територији Града Сомбора, уз координацију Штаба за ванредне ситуације Града Сомбора и ангажаман снага система Одсека за ванредне ситуације МУП-а, ПУ Сомбор, Црвеног крста Сомбор, јединица Цивилне заштите опште намене локалне самоуправе Сомбор, Добровољног ватрогасног друштва „Стапар“, Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, Дома ученика средњих школа Сомбор и „Севертранс“ доо Сомбор.

„Сада је најбитније да се провери како функционишу све оне снаге на територији Града и општине, које могу помоћи у случају ванредне ситуације“, рекао је Дмитровић Жарко, командир ватрогасно спасилачке јединице Сомбор.

У одвијању ове вежбе веома важну улогу имају и припадници Црвеног Крста Сомбор, који својим деловањем у великој мери помажу у кризним ситуацијама.
“Црвени Крст у свом саставу од 1997. године има екипе за деловање у несрећама која броји 24 члана. Саставни део екипе за деловање у несрећама је екипа Прве помоћи, тим службе тражења и тим за бригу о људима“, истакла је Биљана Клипа, секретарка Црвеног Крста Сомбор.

Саставни део екипе на данашњој вежби је свакако и Штаб за ванредне ситуације Града Сомбора, који су имали веома важну улогу у данашњим симулацијама несрећних случајева.

“Ми се реално припремамо за овакве сценарије који су могући у наредном периоду, а све у интересу безбедности свих грађана Града Сомбора и свих насељених места. Ми радимо комплетну законску регулативу и постоје оперативна документа која се припремају на нивоу Града и Штаба за ванредне ситуације, тако да свако зна своју улогу, место и значај у свакој ванредној ситуацији која би евентуално наступила на територији Града“, рекао је Иван Глигорић, члан Штаба за ванредне ситуације Града Сомбора.

Показна вежба Сектора за ванредне ситуације одржава се истог дана у исто време, у 48 градова и општина широм Србије под командом Министарства унутрашњих послова, а под називом „Систем 2021“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије