Ситуација на истоку се компликује: Запад све више уверен да Русија спрема инвазију на Украјину

Rusija

Британски министар одбране Бен Волас објавио је у понедељак да је Уједињено Краљевство почело испоручивати ​​Украјини лако противтенковско оружје.

Британском министарству спољних послова речено је да се припреми за “кризни начин рада” након што је из Велике Британије у Украјину допремљено оружје како би се та земља обранила од потенцијалне руске инвазије.

Упозорење долази у тренутку док Бела кућа разматра доказе америчких обавештајних служби који указују на то да Русија планира покушати заузети Кијев, главни град Украјине, те свргнути тамошњу владу, пишу медији.

Чини се да амерички председник Джо Бајден сада има нове опције за суочавање с кризом, укључујући испоруку више оружја Украјини.

– Верујемо да смо сада у фази у којој би Русија у сваком тренутку могла покренути напад на Украјину” – изјавила је гласноговорница Беле куће Джен Псаки.
Она је такође упозорила да би руски војници који се шаљу на вежбе у Белорусију могли бити искоришћени за напад на Украјину.

Додатно наоружање укључивало би више стрељива, минобацача, протутенковских пројектила Јавелин и протузрачних ракетних састава, који би вероватно стигли од савезника из НАТО-а, рекли су извори америчким медијима.

Британија испоручује лако противтенковско оружје

Британски министар обране Бен Волас објавио је у понедељак да је Уједињено Краљевство почело испоручивати ​​Украјини лако противтенковско оружје идуће генерације (НЛАW) како би помогли у обрани од потенцијалне претње.

Дужносницима Министарства спољних послова речено је да буду спремни на прелаз у “кризни начин рада” у врло кратком року, при чему се наглашава повећана забринутост да би руска агресивност према Украјини могла прерасти у инвазију. Речено је како је особље о томе обавештено ове недеље.

То би такође могло значити да су дужносници и дипломати прераспоређени да раде на политици која се тиче Русије и Украјине те да дају приоритет британском одговору на сваки даљњи пораст напетости, укључујући одвраћање и санкције.

– Ово је кључан посао у обликовању и заштити сигурности нашег европског суседства – речено је особљу одела, преноси Блумберг.

Неки запослени већ су премештени на места на којима раде на планирању изванредних ситуација и стратешкој комуникацији, наводи се.

– Нова ситуација у Украјини и око ње главни је приоритет за ФЦДО и, као што би сви очекивали, имамо снажне планове за ванредне ситуације како бисмо одговорили на било који развој догађаја – поручено је из Уреда за спољне послове, Комонвелт и развој (ФЦДО).

Зашто су британски авиони за Украјину заобилазили Немачку?

Министар спољних послова јасно је дао до знања да би агресија Русије на Украјину била неприхватљива и ничим изазвана те да би сваки упад имао велике последице и високу цијену.

У уторак су појачане спекулације да су се британски авиони Ц-17, који су превозили оружје у Украјину, кретали заобилазним путем како би избегли прелет кроз немачки ваздушни простор.

Војни летови за Украјину током викенда, праћени комерцијалним радаром, показали су да су Ц-17 заобилазили немачки ваздушни простор и уместо тога се одлучили за дужу руту изнад Данске и Пољске.

Рута којом су авиони летели изнад Данске и Пољске, уместо да иду изравним путем, изазвала је нагађања да Немачка можда има неке резерве према војној потпори Украјини.

Извор из британског ратног ваздухопловства (РАФ) рекао је за медије да је министар Волас био у више посета Скандинавији и североисточној Европи, а путања лета указује на те недавне посете. Кажу и да се Волас тек треба састати са својим новим колегом у Немачкој те да је чекање дозволе за прелет Немачке могло зауставити лет.

Нагласили су такође да је то како Ц-17 путује на север Европе небитно, додајући да је најбржи начин за добијање дозволе за лет био проћи оним путем којим смо прошли.

Немачка искључила увоз оружја у Украјину

– Нисмо поднели захтев за одобрење лета кроз Немачку јер би то предуго трајало – додао је извор.

Гласноговорник Министарства одбране рекао је:

– Немачка није ускратила приступ свом ваздушном простору јер Уједињено Краљевство није ни поднело захтев, није било спора између УК и Немачке по овом питању.

Британски дипломатски извори у Берлину кажу да је рута одабрана из оперативних разлога, укључујући уобичајену политику избегавања превоза оружја изнад густо насељених подручја.

Иако је Немачка јавно обећала своју потпору Украјини против било какве руске агресије, одбацила је могућност да дозволи свом одбрамбеном сектору да испоручује оружје Кијеву због страха да би то могло “распламсати” ситуацију.

Влада бивше канцеларке Ангеле Меркел двапут је интервенисала како би ставила вето на испоруку оружја које је Украјина већ платила, укључујући и америчку пошиљку пушака и састава за одбрану од дронова из Литве.

Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок инсистирала је током посета Кијеву како ће се њена земља придржавати забране немачког извоза оружја.

– Наш став није само добро познат, већ и повесно утемељен – рекла је Бербок.

Ипак, није коментисала планира ли нова немачка влада наставити с политиком Ангеле Меркел ометања својих савезника у наоружавању Украјине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs