Ситуација на КиМ незаобилазна тема: Министар Вучевић и генерал Ђурчиновским о дешавањима у јужној српској покрајини

Vučević

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са начелником Генералштаба Армије Републике Северне Македоније генерал-потпуковником Васком Ђурчиновским, који борави у званичној посети Републици Србији.

Министар Вучевић на почетку сусрета, пожелео је добродошлицу генералу Ђурчиновском и истакао да је за одржавање и даље јачање наших билатералних и суседских односа неопходна посвећеност и добра воља обе стране те додао да су овакви и слични сусрети најбољи показатељ и пут ка томе. Он је истакао да је иницијатива „Отворени Балкан“ одличан вид сарадње земаља региона и јачања унутрашњих веза.

Министар одбране пренео је забринутост због актуелних дешавања на простору јужне српске покрајине и положаја српског народа на северу Косова и Метохије и изразио уверење да ће даљи преговори о нормализацији односа постати сложенији након недавне ескалације сукоба. Министар Вучевић позитивно је оценио присуство припадника Армије Републике Северне Македоније у снагама КФОР, имајући у виду да је за српско становништво на Косову и Метохији КФОР једини гарант безбедности.

Министар одбране нагласио је да је посета и прилика да се на стратешком нивоу размотре модалитети од значаја за наставак успешне сарадње у области одбране, као и за размену мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана.

Генерал Ђурчиновски захвалио је министру Вучевићу на прилици да данас разговарају о темама од интереса за обе стране, када је реч о сарадњи у области одбране. Он је посебно истакао досадашњу добру сарадњу у војномедицинској и војнообразовној области и додао да те заједничке активности доприносе укупним односима између две земље. Генерал Ђурчиновски истакао је значај недавног учешћа припадника Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије на аеромитингу у Скопљу, које је прошло веома запажено.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs