Сијарто: Европа да појача заштиту својих граница

Sijarto

Европа мора значајно да појача заштиту својих граница и боље се припреми против тероризма, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је на конференцији УН о борби против тероризма у Малаги на југу Шпаније, на којој је био и шеф српске дипломатије Никола Селаковић, поручио да повећана активност терористичке групе Исламска држава и радикализација која би могла да проистекне из могуће предстојеће несташице хране представља значајну претњу за континент.

Европа се суочава са бројним безбедносним изазовима, рекао је Сијарто током конференције, наводећи рат у Украјини и нестабилност у јужном суседству континента, саопштено је из мађарског Министарства спољних послова, преноси Танјуг.

Европа не сме да дозволи да рат у Украјини у потпуности скрене њену пажњу са онога што се дешава на њеном југу, додао је мађарски министар, преноси МТИ.

Сијарто је рекао да рат у Украјини такође представља значајан изазов у погледу борбе против тероризма, након што је Исламска држава позвала своје следбенике да искористе овај сукоб и изведу нападе у Европи.

Још један важан фактор, рекао је он, јесте то што Русија и Украјина учествују са 15-16 одсто светског извоза житарица, за који се очекује да ће значајно опасти у наредним месецима.

То ће довести до проблема у снабдевању храном на местима где је безбедносна ситуација већ нестабилна, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, то би могло да изазове даљу дестабилизацију у Африци и појединим земљама Блиског истока, што би довело до ширења екстремистичких идеологија и тероризма.

Мађарски министар је навео да би напоре УН у борби против тероризма требало значајно ојачати, јер би се у супротном Европа суочила са озбиљним претњама тероризма у блиској будућности.

Сијарто је рекао да би УН требало да издвоји више финансијских средстава за борбу против тероризма.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије