Сијарто: Европа да појача заштиту својих граница

Sijarto

Европа мора значајно да појача заштиту својих граница и боље се припреми против тероризма, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је на конференцији УН о борби против тероризма у Малаги на југу Шпаније, на којој је био и шеф српске дипломатије Никола Селаковић, поручио да повећана активност терористичке групе Исламска држава и радикализација која би могла да проистекне из могуће предстојеће несташице хране представља значајну претњу за континент.

Европа се суочава са бројним безбедносним изазовима, рекао је Сијарто током конференције, наводећи рат у Украјини и нестабилност у јужном суседству континента, саопштено је из мађарског Министарства спољних послова, преноси Танјуг.

Европа не сме да дозволи да рат у Украјини у потпуности скрене њену пажњу са онога што се дешава на њеном југу, додао је мађарски министар, преноси МТИ.

Сијарто је рекао да рат у Украјини такође представља значајан изазов у погледу борбе против тероризма, након што је Исламска држава позвала своје следбенике да искористе овај сукоб и изведу нападе у Европи.

Још један важан фактор, рекао је он, јесте то што Русија и Украјина учествују са 15-16 одсто светског извоза житарица, за који се очекује да ће значајно опасти у наредним месецима.

То ће довести до проблема у снабдевању храном на местима где је безбедносна ситуација већ нестабилна, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, то би могло да изазове даљу дестабилизацију у Африци и појединим земљама Блиског истока, што би довело до ширења екстремистичких идеологија и тероризма.

Мађарски министар је навео да би напоре УН у борби против тероризма требало значајно ојачати, јер би се у супротном Европа суочила са озбиљним претњама тероризма у блиској будућности.

Сијарто је рекао да би УН требало да издвоји више финансијских средстава за борбу против тероризма.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs