Сијарто: ЕУ више нема право да говори Мађарској где да купује гас

Sijarto

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је, одбијањем да помогне у финансирању проширења капацитета регионалне енергетске инфраструктуре, Европска унија „изгубила сва права да говори Мађарској где да купује природни гас“.

– Успех пројекта повећања испорука азербејџанског гаса на милијарду кубних метара годишње зависи од финансирања ЕУ, јер енергетска инфраструктура југоисточне Европе тренутно нема капацитет да задовољи потражњу за диверсификацијом енергије у региону – рекао је Петер Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре у Будимпешти са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим.

Он је навео да је Азербејџан започео испоруку течног нафтног гаса (ТНГ) Мађарској у оквиру уговора о куповини 100 милиона кубних метара гаса и складиштењу додатних 50 милиона кубних метара, преноси МТИ.

– Диверсификација енергије је кључна за енергетску безбедност Мађарске, а Азербејџан је „изводљива алтернатива“ за Европу, као и за Мађарску – додао је мађарски министар.

Сијарто је рекао да су азербејџанско-мађарски односи кључни за економски раст, напомињући да је у првој половини ове године трговинска размена две земље била двоструко већа него 2022. године, подстакнута извозом фармацеутских производа и увозом енергије.

Сијарто је такође поздравио присуство мађарских компанија у обнови Нагорно-Карабаха после тамошњег рата, што је, како је навео, пословна прилика која се креће на десетине милиона долара.

– Када смо почели да градимо односе са Азербејџаном 2010-2011, у Европи су нас гледали са презиром, тако да је забавно посматрати западноевропске лидере како се сада боре за прилику да се сликају са председником (Илхамом) Алијевим у Бакуу – истакао је.

– Нисмо пријатељи само зато што се испоставило да имате природни гас – рекао је Сијарто Бајрамову.

Одговарајући на питање новинара, Сијарто је оценио да је председница ЕК Урсула фон дер Лајен „веома лош избор за Европу“.

– За време њеног мандата, ЕУ је изгубила позицију друге највеће економије у односу на Кину и наставља да прекида везе сарадње између Истока и Запада. Такође, ЕК тешко дискриминише Мађарску и Пољску – оценио је мађарски министар.

Што се тиче чланства Украјине у ЕУ, Сијарто је рекао да Мађарска то неће подржати док Украјина „гази права мањина“ јер је, како је истакао, заштита таквих права је основна вредност ЕУ.

– Изгледа да Кијев нерадо то чини, упркос изјавама о супротном – закључио је мађарски министар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs