Си и Мишустин: Односи Русије и Кине развијају се стабилно, сарадња вишестрана

Saradnja

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је данас да се односи између Руске Федерације и Кине стабилно развијају и да постоји вишеструка сарадња између две земље.

Си је, на почетку састанка са руским премијером Михаилом Мишустином у Пекингу, подсетио на разговоре одржане у Москви у марту са руским председником Владимиром Путином и замолио Мишустина да пренесе руском лидеру његове поздраве.

„Пренесите моје искрене поздраве мом добром пријатељу руском председнику Владимиру Путину“, рекао је кинески лидер.
Напоменуо је да је ово прва Мишустинова посета Кини и да је била успешна.

Говорећи о односима Русије и Кине, Си је казао да се „у овом тренутку односи развијају на високом нивоу, вишеструка сарадња се самоуверено спроводи“.

Он је навео и да се постигнути договори спроводе корак по корак.

„Предлажем да наставимо да користимо предности сарадње. На развој односа Русије и Кине гледам веома позитивно“, рекао је кинески лидер.

Русија и Кина, које се противе покушајима одржавања глобалне доминације и онима који незаконитим санкцијама хоће да наметну своју вољу независним државама, одлучно ће одбити ове опасне тежње и створити услове за напредовање, поручио је Мишустин и додао да Русија изузетно цени вековне везе партнерства и сарадње са Кином.

„За нас је то од посебног значаја у условима растућих турбуленција у међународној арени. Наше земље заједно се супротстављају покушајима Запада да одржи глобалну доминацију, да користи незаконите санкције за наметање своје воље независним државама“, поручио је он на састанку са кинеским лидером.

Руски премијер је изразио уверење да ће Русија и Кина одлучно одбити ове опасне тежње и створити повољне услове за сигуран напредак ка заједничким стратешким циљевима.

Мишустин је говорио и о претходном састанку са колегом Ли Ћијангом, на којем су константовани успеси у области трговинске и економске сарадње, а обе стране су се заложиле за отварање новиһ перспективниһ области како би се обезбедио нови квалитет руско-кинескиһ односа до 2030. године.

„Упоредо са јачањем трговинско-економске сарадње, сматрамо важним ширење културниһ и һуманитарниһ веза. Оне цементирају темеље пријатељства и узајамне симпатије између нашиһ народа, које морамо пренети будућим генерацијама грађана Русије и Кине“, казао је руски премијер.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs