Скупштина Србије расписала конкурсе за Заштитника грађана и чланове Високог савета судства и Високог савета тужилаштва

Skupština

Председник Скупштине Србије расписао је конкурсе за избор Заштитника грађана и чланове Високог савета судства и Високог савета тужилаштва. Конкурси су расписани пошто је Скупштина усвојила измене сета правосудних закона.

У конкурсу за заштитника грађана наведени су критеријуми за избор уз напомену да се омбудсман бира на осам година већином гласова свих народних посланика.

У јавном позиву за избор 4 члана Високог савета судства и Високог савета тужилаштва наводи се да их Скупштина бира међу истакнутим правницима, после спроведеног јавног конкурса, на предлог Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, гласовима две трећине свих народних посланика.

Међу условима за избор истакнутих правника наводи се да не може да буде јавни функционер нити да утиче на доношење политичких одлука, али и да у јавном иступању није заступао став који угрожава независност судства или самосталност јавног тужилаштва. Мандат истакнутим правницима траје 5 година и не могу бити поново бирани на ту функцију.

Подсетимо, посланици Скупштине Србије усвојили су у четвртак сет правосудних закона, којим је, између осталог, предвиђено да избор судија и тужилаца буде измештен из парламента у Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

Сет правосудних закона доносен је ради усклађивања са изменама Устава Србије у области правосуђа. Посланици су усвојили Закон о судијама, о уређењу судова, о Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и јавном тужилаштву. Закони су усвојени тачно годину дана од дана када је у Скупштини Србије проглашен акт о промени Устава у области правосуђа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs