Скупштински одбор за финансије данас расправља о ребалансу буџета

Skupština

Процењује се да ће ниво јавног дуга на крају ове године износити 55,5 одсто БДП-а.
Ребалансом буџета за ову годину чији је предлог усвојила Влада Србије а који ће се данас наћи на дневном реду Скупштинског одбора за финансије, предвиђени су укупни буџетски приходи од 1.709,5 милијарди динара, што је за 192,7 милијарди или 12,7 одсто више од износа предвиђеног оригиналним буџетом за 2022. годину.

Како се наводи у Предлогу закона о изменама и допунама Закона о буџету, приходи буџета у 2022. су изнад очекиваних, а тај вишак је искорисћен за набавку енергената и обуздавање раста цена уз минималан утицај на стандард становништва, као и на мере смањења акцизног оптерећења нафтних деривата.

Додаје се да се ребалансом такође операционализују мере популационе политике донете након буџета за 2022. годину, повећане субвенције у пољопривреди, као и исплаћена помоћ одређеним категоријама становништва.

Наводи се да је основни циљ ребаланса прилагођавање новонасталим негативним глобалним економским токовима, светској енергетској кризи и последично знатно већем расту цена.

Порески приходи су планирани у износу од 1.490,6 милијарди динара, што представља повећање од 172,7 милијарде, а непорески у износу 199,7 милијарди, где је повећање од 24,2 милијарде динара.

Све категорије прихода, осим акциза, ревидиране су навише у односу на претходну пројекцију а највећу процентуалну промену бележе приходи од пореза на добит, а у апсолутном износу приходи од пореза на додату вредност.

У структури прихода порески приходи чине 87,2 одсто, непорески 11,7 одсто док се остатак од 1,1 одсто односи на донације.

Истиче се да је на нивоу опште државе планиран фискални дефицит од 3,8 одсто бруто домаћег производа (БДП) те да овај резултат неће нарушити успостављену путању смањења учешћа јавног дуга у БДП која је присутна од 2016. године.

Процењује се да ће ниво јавног дуга на крају ове године износити 55,5 одсто БДП.

Када је реч о расходима и издацима они су планирани у износу од 1.988,5 милијарди динара.

За капиталне инвестиције је издвојено 419,2 милијарди динара, односно 5,9 одсто БДП, док је на нивоу опште државе та бројка око 512,7 милијарди динара, односно 7,2 одсто БДП.

Како је у суботу изјавио министар финансија Синиша Мали, ребалансом ће, између осталог, бити обезбеђена средства за исплату од по 5.000 динара помоћи младима, за повишицу пензија као и наставак радова на изградњи Београдског метроа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs