Скупљање амбалажног отпада убудуће током целе године у ЈКП „Брестком“

Ambalaža

Како амбалажа од пестицида често завршава у земљишту или каналима, као и у комуналном отпаду, Јавно комунално предузеће „Брестком“ је, на иницијативу мештана Бачког Брестовца, развило систем збрињавања амбалажног отпада, у сарадњи са Удружењем иностраних произвођача СЕЦПА (Сербиан Цроп Протецтион Ассоциатион).

Овај систем збрињава отпад који потиче од средстава за заштиту биља свих чланица Удружења.

Како сведочи в.д. директора ЈКП „Брестком“, Вања Косовац, за преузимање отпада ангажовани су оператери, који ће имати задатак да преузму сав отпад који пољопривредници из Брестовца предају „Бресткому“ и даље ће се побринути да буде адекватно одложен.

Она је истакла да су пољопривредници били иницијатори, јер је њима проблем представљала чињеница да се до сада отпад преузимао тек на крају јуна, када се заврши сезона, а да до тада нису имали где да одлажу искоришћену амбалажу. Сада им је знатно олакшано, јер отпад више неће морати да чувају на својим имањима, већ ће га депоновати у „Брестком“, који ће даље бити предат овлашћеним оператерима.

Најбитнија ставка пре предаје отпада јесте да се амбалажа најпре прописно испере након пражњења.

Пољопривредници, по предаји амбалаже, немају никакве трошкове, што је још један од бенефита.

Ово је начин да се амбалажни отпад збрине без угрожавања животне средине, а акције предаје пестицидног отпада трајаће током целе године, а не само током пољопривредне сезоне.

СЕЦПА је преузимање амбалаже отпочела још током 2013. године, у оквиру заједничког система збрињавања отпада свих чланица тог Удружења: Belchim, Syngenta, Adam, BASF, Bayer

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.