Следеће године стиже „Спутњик лајт“ у спреју, ефикаснији од вакцине и са мање нуспојава

Вакцина против ковида 19, у виду спреја за нос, биће доступна у јесен 2022. године, потврдио је директор Центра „Вектор“ у Новосибирску, Ринат Максјутов.

Он истиче да ће бити спроведена клиничка испитивања, а затим ће вакцина у спреју почети да се масовно производи.

Експерименти са вакцином у спреју воде се у многим земљама, али су испитивања углавном на животињама. И директор центра „Н. Гамалеја“, Александар Гинзбург, казао је да су и они спремни да крену у клиничка испитивања назалне спреј вакцине против ковида. Гинзбург је објаснио да ће у спреју бити друга компонента вакцине „спутњик В“, а у нос ће се убризгавати помоћу посебног шприца. Прављење вакцине у облику спреја и капи центар „Гамалеја“ патентирао је у априлу.

  • Већ смо прошли претклиничка испитивања назалне вакцине против короне. Сада се решава питање финансирања клиничких испитивања – казао је Гинзбург и нагласио да људи који су пробали вакцину убризгану у нос нису имали никаквих пратећих негативних ефеката.

Инфектолог Светлана Ишченко оптимистично је изјавила да би вакцина у спреју могла да буде ефикаснија у стварању дужег имунитета.

У центру „Гамалеја“ очекују да њихова назална вакцина буде регистрована 2022. године. Kлиничка испитивања „Гамалејине“ вакцине биће до краја ове и почетком идуће године.

Предност вакцинације помоћу спреја је у томе да се имунитет ствара преко слузокоже дисајних органа, чиме ће се, наглашавају стручњаци, смањити могућност преношења вируса.

Проф. Гинзбург тврди да је предност вакцинације спрејом или капима кроз нос и у томе што ће у овом облику имати мање нежељених пратећих појава, него у вакциналном облику. Препоручиваће се и деци.

И Научноистраживачки институт А. Смородина из Санкт Петербурга завршио је претклиничка испитивања своје вакцине против короне. Сада ће се спровести истраживања на добровољцима. Та вакцина би требало да штити не само од короне него и од грипа. Директор тог института Дмитриј Лиознов саопштио је да ће се и та вакцина производити и у форми спреја.

Ни вакцина у спреју се неће налазити у слободној продаји у апотекама јер ће морати да је убризгавају медицинари.

„СПУТЊИK ЛАЈТ“ ЗА СТРАНЦЕ

Вакцина „Спутњик лајт“ настала је због велике потражње вакцине коју руски произвођачи нису могли да доставе. Због тога је ово цепиво које се једино даје у једној дози понуђено земљама у којима је епидемија буктала. Почетком лета, када је „Спутњик лајт“ кренуо у продају, речено је да ће се грађани Русије и даље вакцинисати двема компонентама, а лајт варијанта ће ићи само у извоз. Недостатак овог цепива које се даје у само једној дози је што антитела остају краће у организму него код „Спутњика В“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs