Словенија потољена: Драматични снимци олује – ветар чупао дрвеће и кровове, путеви под водом

Poplave u Sloveniji

Налети снажног ветра чупали су дрвеће, пренела је агенција СТА.
Олуја са обилном кишом пристигла из Италије протутњала је јадранском обалом Словеније и западом земље, и креће се према средишњем делу, а због невремена и огромне количине падавина бројне су тешкоће у словенској Истри.

Налети снажног ветра чупали су дрвеће, пренела је агенција СТА.

Због кише је на Прешерновом тргу у Копру било 30 центиметара воде. По подацима агенција за животну средину (Арсо), на мерном месту Копер данас је до 15:30 пало 173 милиметра кише. Падавине су предвиђене и у вечерњим сатима као и ујутро, рекао је Регионални центар цивилне заштите.

У главном граду Љубљани вода је поплавила већ неке куће и путеве, а прати се раст Градашчице, која се излила и у невремену почетком августа. Тренутно је најтеже стање у долини Драгоње у Истри и Сечи, поплављене су бројни путеви и улице.

У Падни је срушено најмање осам кровова стамбених кућа, а штета је настала и у селу Св. Петер, према подацима цивилне заштите.

У Изоли је поплављен Велики трг, а обилне кише поплавиле су ниже делове града. На терену су бројни ватрогасци, а а очекује се и плима мора, додаје агенција СТА. Агенција Арсо очекује да ће се невреме идућих сати померити према средњој Словенији.

Управа Републике Словеније за заштиту и спасавање је јавила да су ватрогасци око поднева морали да интервенишу због поплава на подручјима Толмина, Нове Горице, Загорја об Сави, Лашког, Велења и Цеља.

Нестанци струје су забележени у Словенском Приморју, а град у граду Ајдовшчини. На ширем подручју Ајдовшчине је краткотрајни, али велики град проузроковао одређену штету, пре свега на путничким возилима и неким крововима. Ватрогасци су на терену, а још нема појединости о насталој штети.

Подсетимо, РХМЗ је током вечери издао упозорење на грмљавинске олује праћене кишом за територију Србије. Према најавама, невреме се очекује на Косову и Метохији, као и у планинским пределима југозападне Србије уз локални развој облачности појава пљускова са грмљавином.

РХМЗ је објавио и да се у Војводини, Подунављу и Поморављу очекује умерен и јак Југоисточни ветар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs