Смењена управа ОШ „Владислав Рибникар”! Постављен привремени орган управљања

Ribnikar Beograd

Школски одбор ОШ „Владислав Рибникар” је смењен.

Постављен је привремени орган управљања који чини пет чланова, а до сада је одржао једну седницу. На тој првој седници мере које је после ванредног надзора наложила републичка просветна инспекција с речи су почеле да прелазе у дела.

Ванредни надзор инспекција је започела 22. маја, а већ 29. маја просветни врх је саопштио да је тај надзор завршен и да је предложено да се директорка школе Снежана Кнежевић, која „Рибникаром руководи од 2005. године разреши дужности, као и школски одбор који управља школом. Према томе требало је да се именује привремени орган управљања, што је и урађено, али и да се постави вршилац дужности директора осмолетке, што још није урађено. Инспекцијским записником додатно је наложено да се спроведе дисциплински поступак против педагога, психолога и секретара школе, што подразумева да они буду суспендовани до окончања тог поступка.

− Петог или шестог јуна формиран је привремени орган управљања од пет чланова. Већ је одржао једну седницу, на којој је поступано по мерама републичке просветне инспекције. Покренут је дисциплински поступак према стручним сарадницима и секретару школе и окончан је. Што се тиче разрешења директорке дужности разговарали смо и са њом и са родитељима ученика и заједно дошли до става да је важно да се заврши цела процедура завршног испита. Услови за њено разрешење су се стекли. У складу са законом министар просвете може да донесе решење о разрешењу директора дужности годину дана од када се за стекну услови за разрешење − разјаснио је за „Политику“ Милан Пашић, помоћник министра просвете задужен за основно образовање.

Будући да је дисциплински поступак, како је рекао, окончан, новинари су га питали шта је тим поступком утврђено.

− Те информације нисам добио званично, већ усмено, тако да је најбоље да поднесете захтев за приступ информацијама од јавног значаја − одговорио је Пашић, данас у Влади Републике Србије.

На то је вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић подсетио да постоји радна група владе која се конкретно бави Основном школом „Владислав Рибникар”, да том групом руководи председница владе, а Пашић је у тој групи представник Министарства просвете.

− О свему што буде донето као закључак радне групе бићете благовремено обавештени. Немојте имати дилему, учинићемо све што је у најбољем интересу ученика − нагласио је Милићевић.

Из клупа ОШ „Владислав Рибникар” ове године изашло је око 140 осмака, који су као и њихови вршњаци из других осмолетки широм Србије били у обавези да положе малу матуру да би могли да добију сведочанство о стеченом основном образовању и конкуришу за упис у жељене средње школе. Након трагедије која се догодила у овој кући знања на београдском Врачару, трећег маја када је ученик седмог разреда починио масовно убиство, Министарство просвете разматрало је све могућности подршке осмацима ове школе на прелазу из основног у средње образовање. У договору с родитељима ученика осмог разреда одлучено је да се малим матурантима „Рибникара” на предстојећем упису доделе подстицајни бодови. Укупан број поена које су ови осмаци остварили на основу успеха из школе и на основу завршног испита, биће увећан за 30 одсто од броја бодова који им недостају до максималних 100 поена. По том принципу укупан скор важан за рангирање и наставак школовања од, на пример, остварених 90 поена порашће на 93, или рецимо од освојених 95 бодова постаће 96,5.

− Молба родитеља да се уваже објективне околности у којима су се нашли ученици осмог разреда ОШ „Владислав Рибникар”, као што смо им и рекли на састанку Савета родитеља коме смо присуствовали с представницима кабинета председнице Владе Србије и других министарства, била је рационална и реална. Министарство је урадило анализу уписа ученика из ове школе претходне године, и 41 осмак је уписао Трећу београдску гимназију, од тога 28 билингвални смер, 13 ђака је наставило школовање у Четвртој београдској гимназији, тако да оптерећење средњих школа на Врачару није велико. Обраћали су нам се и родитељи других основних школа на Врачару да се и за те осмаке уваже повољнији критеријуми за упис, што сматрамо да није коректно ни у реду − разјаснио је Пашић, иначе и шеф Републичке комисије за завршни испит, пријемне испите и упис ученика у средње школе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs