Смрт белоруског министра и даље енигма: Изненада преминуо само неколико дана пре сусрета с Лавровом!

vladimir

Министар спољњих послова Белорусије – Владимир Макеј сахрањен је јуче уз државне почасти након што је изненада преминуо у 64. години.
Узрок смрти министра који је преминуо у суботу није саопштен, преноси АП.

Информацију о смрти белоруског шефа дипломатије саопштио је у суботу портпарол Министарства Анатолиј Глац, пренео је ТАСС позивајући се на Белту.
Није познато да је Макеј боловао од било које хроничне болести.

Макеј је био блиски сарадник белоруског председника Александра Лукашенка дуже од две деценије, наводи АП.

Смрт званичника који је предводио белоруске неуспеле покушаје да побољша своје везе са Западом дошла је док се земља суочава са све већим притиском из Москве да се укључи у рат у Украјини који бесни са друге стране њене границе.

ЛУКАШНЕКО УПОЗОРИО НА СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ПРОВОКАЦИЈА „Украјина користи сваки изговор да увуче НАТО у сукоб“

Макеј био је 10 година министар спољних послова Белорусије, кључно геополитичко бојно поље између Русије и Запада.

Макеј је Лукашенку помогао у низу неуспешних напора да се уравнотежи све доминантнији утицај Москве са приступом САД и Европској унији. Његови напори дошли су чак и када је та земља постала терен за инвазију на Украјину прошлог фебруара.

Убрзо након што је пријављена смрт Макеја, појавили су се извештаји да се истакнута белоруска опозиционарка Марија Колесникова која служи 11-годишњу затворску казну након што је водила масовне уличне протесте против председника Александра Лукашенка, налази на интензивној нези након операције, из непознатих разлога.

„Не знамо шта се догодило, надамо се да ће ускоро бити још информација“, рекла је њена сестра Татјана Комич. Она је додала да је Марија пре две недеље пребачена из регуларног затвора у граду Гомел у самицу у другој установи. Од премештања породици није дозвољено да је контактира.“

Изненадна смрт Макеја и необјашњена болест Колесникове ставили су у средиште пажње веома непредвидиву и загонетну унутрашњу динамику Белорусије у време појачаних политичких тензија у земљи изазваних ратом у Украјини.

Колесникова има репутацију као једна од најефикаснијих противника Лукашенка. Она је нашироко цењена због тога што се опирала покушајима да је насилно депортује из Белорусије у Украјину 2020. и што је обећала да ће наставити своју борбу унутар земље уместо да се склони у иностранство као многи други.

То је довело до њене осуде прошле године због оптужби за заверу да илегално преузме власт. Суд у Белорусији осудио ју је на 11 година затвора.

Макеј, са друге стране, никада није био дисидент, али је био близак савезник Лукашенка. Међутим, представљао је све ређи став међу белоруским званичницима: да земља треба да допре до Запада и да избегне да у потпуности падне под руску власт.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.