Соларна електрана на београдском аеродрому пуштена у рад

aerodrom

Компанија Београдски аеродром, део концесионара Ванси и оператер аеродрома „Никола Тесла“, пустила је у рад соларно постројење које аеродрому обезбеђује електричну енергију добијену из обновљивих извора.

Нова соларна електрана ће годишње производити око 1,13 милиона kWh зелене електричне енергије, што је упоредиво са годишњом потрошњом од оквирно 430 домаћинстава.

На овај начин, аеродром ће смањити емисију угљендиоксида CO2 (опсег 1 & 2) за 900 тона годишње, саопштено је са аеродрома.

Соларно постројење налази се у близини аеродромског комплекса, на путу према Сурчину, поред новог Тесла паркинга, и састоји се од близу 3.000 фотонапонских панела који претварају сунчану у електричну енергију распоређених на платоу површине 15.900 метара квадратних.

Како је наведено, ова иницијатива је део глобалних напора компаније VINCI Airports у правцу еколошке и енергетске транзиције и први је аеродромски оператер који се, 2016. године, обавезао на међународну стратегију заштите животне средине.

Компанија је од 2018. године на овамо већ смањила емисију угљен диоксида за 28 одсто, нарочито инсталирањем соларних електрана у својој мрежи аеродрома које већ достижу 30 MWpv фотонапонске снаге у раду.

„Одрживим пословањем Belgrade airport tежи да достигне циљ од нулте емисије гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године. Од 2018. године имплементирамо низ еколошких пројеката на аеродрому, попут топлане на природан гас, постројења за прераду чврстог отпада и за прераду отпадних вода. Наставићемо да послујемо на одржив начин и доприносимо здравијем окружењу“, каже генерални директор компаније Belgrade airport Франсоа Беризо.

У новембру 2020. године компанија Belgrade airports придружила се Програму акредитације за управљање емисијом угљен-диоксида на аеродромима (Airport Carbon Accreditation program – ACA), а аеродром Никола Тесла Београд добио је сертификат нивоа 1, док је сертификација за ниво 2 у току.

Такође, покренута је иницијатива за имплементацију стандарда 50001 о енергетској ефикасности чиме ће се београдски аеродром сврстати међу малобројне компаније у земљи које су своје процесе ускладиле са захтевима овог стандарда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs