„Сомборски индекс“ др Ивана Гутмана прихваћен у светској науци

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уприличио је пријем за академика, професора емеритуса др Ивана Гутмана, а повод за сусрет био је „сомборски индекс“.

Током лета 2020. године док је боравио у Сомбору, др Иван Гутман је разрадио хемијску теорију у оквиру које се појављује једна нова величина, такозвани тополошки индекс, за који је професор Гутман предложио да се назове „сомборски индекс“. Чланак Geometric aproach to degree-based topologicalindices: Sombor indices, MATCH Communications in Matematical and in Computer Chemistri 86 (2021) у коме је изложена поменута теорија наишао је на велико интересовање. За мање од годину дана о „сомборском индексу“ написано је педесетак научних радова, а сви аутори који су се бавили овом темом (из САД, Кине, Велике Британије, Индије, Судијске Арабије, Мексика, Шпаније, Норвешке, Јужне Кореје, Мађарске, Хрватске, Словеније, Црне Горе…) користили су назив „сомборски индекс“, што потврђује да је овај назив универзално прихваћен.

Градоначелник је овом приликом изразио захвалност професору Гутману што је захваљујући његовом раду име града Сомбора постало појам у науци.

Професор емеритус др Иван Гутман, је по Хиршовом индексу и прошле године најбоље рангирани српски научник који живи у домовини, четврти је од десет најуспешнијих живих српских научника у целом свету. Доктор хемијских и математичких наука, до пензионисања 2012. године је на Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу предавао физичку хемију, историју и филозофију хемије и обраду резултата мерења. Од 1988. године члан је САНУ, члан је Међународне академије математичке хемије и Академије нелинеарних наука у Москви, чланство му је 2012. године потврдила и Европска академија наука из Лондона, почасни је доктор наука на мађарском Обуда универзитету. Његови радови су цитирани преко 30.000 пута у научним радовима других аутора, али и преко пет хиљада пута у више од 460 књига и уџбеника. Предавања је држао у више од 40 земаља, а његови научни радови објављени су на преко 15 језика.

Иван Гутман, нашао се на 4439. месту до сада најобухватније базе најбољих и најцитиранијих светских научника, својеврсну евалуацију близу седам милиона светских научника коју су урадили истраживачи са престижног америчког Универзитета Станфорд.

Академику Ивану Гутману, рођеном Сомборцу, 2019. године додељено је највише градско признање – Октобарска награда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs