„Сомборски индекс“ проф. др Ивана Гутмана вечерас пред сомборском публиком

Академик проф. др Иван Гутман ће данас, 14. септембра, одржати предавање под називом „Сомборски индекс – шта, где, зашто?“ у Великој скупштинској сали зграде Жупаније, са почетком у 19 часова.

Током лета 2020. године док је боравио у Сомбору, др Гутман је разрадио хемијску теорију у оквиру које се појављује једна нова величина, такозвани тополошки индекс, за који је професор Гутман предложио да се назове „сомборски индекс“. За мање од годину дана о „сомборском индексу“ написано је педесетак научних радова, а сви аутори који су се бавили овом темом (из САД, Кине, Велике Британије, Индије, Судијске Арабије, Мексика, Шпаније, Норвешке, Јужне Кореје, Мађарске, Хрватске, Словеније, Црне Горе…) користили су назив „сомборски индекс“, што потврђује да је овај назив универзално прихваћен.

У предавању ће појам „сомбоског индекса“ бити изложен на начин који би требало да буде разумљив грађанству Града Сомбора, а такође ће бити говора и о томе шта су индекси у разним областима људске делатности, укључујући хемију, и чему служе у хемији. Биће описано где и како је „сомборски индекс“ настао и зашто га је аутор назвао по Граду Сомбору.

Предавање неће бити оптерећено ни хемијским ни математичким детаљима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије