Сомборски научник светског гласа одржао предавање у свом родном граду

У организацији Града Сомбора и Фондације Гимназије “Вељко Петровић” Сомбор, у Свечаној Сали Жупаније одржано је предавање академика проф. др Ивана Гутмана. Тема предавања био је тзв. “Сомборски индекс”, иза којег стоји управо професор Гутман, научник светског гласа и један од највећих умова у Србији.

Током лета 2020. године, док је боравио у родном Сомбору, он је разрадио хемијску теорију у оквиру које се појављује једна нова величина – тополошки индекс, за који је предложио да се назове „Сомборски индекс“. За мање од годину дана, на ову тему написано је тридесетак научних радова широм света, док се нови и даље појављују. Оно што је изузетно важно је да су сви аутори, који су се бавили овом темом, користили баш његов назив за исти – “Сомборски индекс”, због чега је он и универзално прихваћен у светској науци.

  • Сомборски индекс је нешто што се појавило пре мало више од годину дана, нешто што се примењује на неки начин у хемији и претпостављам да ће Сомборци бити по мало макар заинтересовани шта је то кад већ има име “Сомборски”. Име сам дао ја, кад сам тај индекс увео, рекао је професор др Гутман.

Пред пуном салом Жупаније, академик се потрудио да на најједноставнији начин представи бројеве и индексе, те је навео примере из свакодневог живота. Између осталог, представио је срећу кроз социолошки индекс среће, кроз бројеве је приказао женску лепоту, али и људско тело кроз индекс телесне масе.

Tакође, на крају предавања, професор је присутне упутио на корисну литературу, која им најдетаљније може објаснити све што желе да знају о Сомборском индексу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs