Сомборци поносни на еколошко лице свога града

Kamion

Према саопштењу НАЛЕД-а, а на основу истраживања спроведеног кроз пројекат „Управљање стакленом амбалажом на западном Балкану“, утврђено је да је у градовима Крагујевац, Ниш, Варварин и Сомбор више од 60 процената испитаних грађана задовољно квалитетом рада градске чистоће. Најбољи резултат остварио је управо Сомбор, где је чак 82 одсто испитаника позитивно оценило ове градске услуге.
-Најбоље мишљење влада у Сомбору, где 82 посто испитаника позитивно оцењује ове услуге, док у Нишу то мисли више од половине испитаника, наводи НАЛЕД.
Истраживање је спроведено у локалним самоуправама које су добиле више од 600 нових контејнера за одлагање флаша и других паковања од стакла. Пројект менаџер у ГИЗ-у, Санела Мандић Вељковски, каже да се после пластике, амбалажа од стакла најчешће разврстава у домаћинствима. Следе папир и картонска паковања, лименке и употребљена Тетра Пак амбалажа.
Такође, она подсећа да је у првој фази пројекта „Управљање стакленом амбалажом“ донирано 300 рециклажних контејнера за стаклену амбалажу граду Нишу, 150 Сомбору, 120 Крагујевцу и 30 Варварину.
– У просеку, то је осигурало да прикупимо чак 60 процената више стаклене амбалаже него 2019, што потврђује да је за већи степен рециклаже прво неопходно обезбедити услове, а затим и уверити грађане да ће отпад који су разврстали завршити стварно на рециклажи, а не на депонији, каже Санела.
НАЛЕД истиче да су у Србији цене услуга одношења смећа на минималном нивоу – око пет евра, што је четири пута мање него у Словенији и готово 10 пута мање од онога што плаћају грађани Аустрије. Ипак, како би имали уређен рециклажни систем, према истраживању, 63 посто испитаника наводи да је спремно да плати вишу цену за ефикасно отклањање отпада.
Као додатну мотивацију на разврставање отпада грађани наводе увођење подстицаја у виду попуста при наредној куповини или за комуналне рачуне, те увођење повраћаја новца за амбалажу. Ипак, трећина испитаника сматра да додатне мере нису неопходне, јер, како наводе, жеља да се заштити животна средина треба да представља основни мотив.
Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на западном Балкану“ је покренула Немачка развојна сарадња, а спроводи га ГИЗ, заједно са оператерима амбалажног отпада – компанијама Секопак, Пакомак и Екопак.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.