Сомбор: Запошљавање Рома кроз пројекат ,,Из маргине на посао’’

У оквиру пројекта „Из маргине на посао – обуке Рома за постојећа радна места“, који финансирају Стална конференција градова и општина и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), организована је обука у области шумарства, коју реализује ЈП „Војводина шуме“. Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, обишао је учеснике пројекта и том приликом истакао важност и значај инклузије маргинализованих група у друштво. 

  • Оно што је битно је да је цео пројекат обухватио око 300 анкетираних припадника Рома, којима је понуђено да се укључе у пројекат, да прођу обуке и да касније заснују свој радни однос, a оно што ме изузетно радује, да до данашњег дана 70 људи је прошло све обуке, од којих је 32 засновало радни однос, рекао је градоначелник. 

Kроз мере самозапошљавања и новог запошљавања, Град Сомбор је у прошлој години запослио око педесет радника, а очекује се да ће 29 радника ове године бити запослено кроз јавне радове.

  • У овој години очекујемо да ће бити запослено, што кроз пројекте, што кроз мере Града за запошљавање, око 100 људи, што свакако није мали број, и ако наставимо са оваквим темпом, сигуран сам да сви људи који буду желели да раде, да се прикључе, да ће имати ту могућност, додао је Ратковић. 

Општи циљ пројекта је повећање запошљивости повратника и других теже запошљивих група путем реализације програма обука, а укупно 16 приведних лица омогућило је полазницима обука да заснују радни однос у њиховим предузећима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије