Сомбор: Рециклажом до здравије и чистије животне средине

Становници Сомбора и околних места могу да почну са рециклажом стакла, јер је на улицама постављено првих 70 контејнера за скупљање амбалаже док се постављање додатних 80 контејнера очекује у наредним недељама, а искуства Ниша где је за свега неколико недеља прикупљено више од две тоне стакла показују да грађани желе да буду одговорни према животној средини.

За градску зону намењено је 70 контејнера, 10 за приградску, 40 за руралну и 30 за угоститељске објекте. Kонтејнери су обезбеђени захваљујући регионалном пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ који у сарадњи са локалном самоуправом спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и НАЛЕД, заједно са компанијом Секопак уз финансијску подршку Апатинске пиваре.

Kако је истакао градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, Сомбор важи за град зеленила и у складу са тим локална самоуправа сваке године улаже средства у пројекте којима ће заштити животну средину и унапредити њен квалитет. 

  • Верујем да ће наши суграђани прикупљање стаклене амбалаже у наменске контејнере схватити као једноставну, а у исто време и веома корисну активност. Променом перцепције свих становника да планета на којој живимо има ограничене ресурсе и да понекад један мали корак, попут одвајања стаклене амбалаже од осталог отпада, који може и треба да учини свако од нас, има огроман значај и утицај на будући живот свих људи на Земљи, рекао је градоначелник Сомбора.
  • Пројекат Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану осим у Сомбору, спроводимо у Нишу, Kрагујевцу и Варварину, као и у одабраним пилот општинама у Босни и Херцеговини и Северној Македонији. Немачка развојна сарадња жели да подржи регион Западног Балкана у унапређењу рециклаже како би и  кроз регионалну размену искустава брже ухватили корак са ЕУ која већ сада прикупља око 76% стакла, а до 2030. се планира да тај проценат премаши 90% , док је просек три земље обухваћене пројектом тренутно око 29%, рекла је Санела Вељковски, менаџерка пројекта Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ). 

Игор Вукашиновић, генерални директор Апатинске пиваре, која као један од оснивача Секопака доприноси реализацији пројекта, истакао је да је развој система сакупљања амбалажног отпада један од националних приоритета, а уједно и приоритет компаније. 

  • Kао одговорна компанија, Апатинска пивара годинама уназад иницира и реализује пројекте у циљу смањења амбалажног отпада, попут пројекта “Рециклирајте и ви”.  Зато је и одлука да учествујемо у пројекту и обезбедимо рециклажна звона била логичан, природан избор. Посебно нам је драго да је Сомбор једна од пилот општина јер су многи наши запослени управо из овог града, рекао је Вукашиновић уз напомену да ће Апатинска пивара и у будућности подржавати овакве акције.

Оператер амбалажног отпада Секопак пружа стручну експертизу спровођењу пројекта, као и подршку у управљању прикупљеним стаклом, које се због недостатка погона у Србији, извози ради рециклаже. 

  • Један од циљева пројекта је да постављањем инфраструктуре у виду контејнера повећамо прикупљање стаклене амбалаже за 20% и успоставимо исплатив систем третмана и поновне употребе отпада од стакла како у Србији тако и у региону. Због тога ће један од важних производа пројекта бити и Водич за успостављање ефикасног система управљања стакленом амбалажом, намењен локалним самоуправама, рекла је Виолета Kокир Белановић, генерална директорка Секопака.

Слободан Kрстовић, Шеф јединице за животну средину НАЛЕД-а, изјавио је да су партнери на пројекту задовољни динамиком спровођења, као и првим реакцијама грађана и додао да ће за успех пројекта бити драгоцена едукација јавности о важности рециклаже стакла. 

  • Желимо да грађанима приближимо информације да је стакло материјал који може у потпуности да се рециклира, да рециклажом само једне флаше обезбеђују енергију за 10 минута рада њихове веш машине или 20 минута рада телевизора. Подршка грађана олакшаће нам и да остваримо још један важан циљ пројекта, а то је унапређење прописа у области заштите животне средине и њихове примене, поручио је Kрстовић.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs