Споразум о признању кривице Бајденовог сина распламсао полемику: Републиканци незадовољни, тврде да је систем покварен

Merik

Син америчког председника Џоа Бајдена, Хантер Бајден, пристао је да се пред савезним судом изјасни кривим по три оптужбе – две се односе на неподношење пореских пријава на време, а једна је оптужба за поседовање ватреног оружја. Ова признања највероватније значе да ће избећи затвор, што је изазвало различите реакције у америчком друштву.

Овим споразумом се окончава дугогодишња истрага Министарства правде о порезима и пословима у иностранству Хантера Бајдена, који је признао да се бори са зависношћу од дроге након смрти његовог брата 2015. године. Такође, спречено је и суђење које би данима или недељама изазивало саопштења из Беле куће, која је снажно настојала да држи дистанцу од читавог случаја.

Председник Бајден, упитан о развоју ситуације рекао је једноставно да је „веома поносан на свог сина“.

Споразум који захтева од млађег Бајдена да призна кривицу, уско је фокусиран на кршење закона о порезу и оружју, а не на нешто шире или везано за самог председника. Без обзира на то, бивши председник земље Доналд Трамп и други републиканци критикују и њега, и минисстарство правде.

Трамп је, упоредио споразум са „пуком саобраћајном казном“, додајући да је „систем покварен“, док је председавајући Представничког дома Кевин Макарти упоредио овај исход са случајем Трампових докумената који сада иде ка савезном суду и рекао да „ако сте председников син, добијате најбољи договор“.

И неки други званичници, попут бившег вршиоца дужности главног тужиоца САД Мета Витакера, кажу да „то што сте председников син не би требало да вас штити од правде“.

„Споразум о признању кривице Хантера Бајдена личи на фаворизовање и само ће додатно нарушити веру јавности у правичност нашег правосудног система“, прокоментарисао је Витакер овај случај.

Шта су оптужбе?

Према документу поднетом америчком Окружном суду у Делаверу, Хантер Бајден је оптужен због неплаћања савезног пореза на доходак. Судски документи наводе да није платио више од 200.000 долара савезног пореза на приход за 2017. и 2018. годину.

Федерална истрага против Хантера Бајдена почела је 2018. године, а избила је у јавност у децембру 2020, месец дана након председничких избора, када је открио да је добио судски позив као део контроле његових пореза од стране министарства правде.

Ту су тражене информације о пословању Хантера Бајдена са бројним субјектима, укључујући Бурисму, украјинску гасну компанију чијем се одбору придружио 2014. Тај потез је изазвао забринутост због перцепције сукоба интереса, с обзиром на то да је Џо Бајден учествовао у креирању политике САД према Украјини.

Истрага Сената под тадашњом контролом републиканаца није пронашла ниједну државну одлуку на коју је директно утицао рад Хантера Бајдена.

Тада, Хантер је рекао да је „уверен да ће професионална и објективна ревизија ових ствари показати да је водио своје послове законито и на одговарајући начин, укључујући и корист професионалних пореских саветника“.

Поред овога, Хантер Бајден је постигао договор са министарством правде и о оптужби да је илегално поседовао ватрено оружје.

Изјашњавањем о кривици, Хантер Бајден избегава суђење и мало је вероватно да ће провести време у затвору, иако о томе на крају одлучује сам суд. Он је оптужен на основу информације, односно званичног документа који износи оптужбе против њега, али се у овом случају не захтева гласање велике пороте. Како пише „Њујорк тајмс“, Хантер је платио сав заостали порез и камате 2021. године.

Особа која је упозната са истрагом рекла је за АП да би министарство правде препоручило двогодишњу условну казну када је у питању неплаћање пореза, али да на крају ипак судија одлучује.

Оптужбу за намерно неподношење пореске пријаве федерални тужиоци ретко користе као примарну, према подацима из Службе за клиринг за приступ трансакцијама на Универзитету Сиракуза. Било је само 48 таквих кривичних гоњења у последњих шест фискалних година.

У суштини, то што је Хантер Бајден признао кривицу по ове три тачке, значи да је случај завршен, осим ако не буде прекршио договор са судом. Обично судија шаље редовне провере како би се уверио да оптужени све поштује.

Уколико се покаже да је негде прекршио договор са судом, све се поништава и враћа се кривична пријава, која у случају Хантера Бајдена носи највише деценију затвора. Међутим, ако се буде придржавао правила, случај ће бити избрисан из његовог досијеа.

Гарланд одбацује наводе републиканаца о узбуњивачима

Политичари из Републиканске странке нису задовољни оваквим епилогом петогодишње истраге која се води против Хантера Бајдена, па отуд и реакција Трампа и Мекартија који су критиковали читав систем.

Такође, републиканци у Представничком дому америчког Конгреса су неколико дана после нагодбе Хантера Бајдена, у посебном комитету, изнели транскрипт сведочења двојице узбуњивача, тврдећи да се Џо Бајден мешао у истрагу користећи министарство правде.

О томе су, како пише у транскрипту, сведочили званичник из Пореске управе Гери Шепли, као и још један неименовани агент из те институције.

„Узбуњивачи описују како је Бајденово министарство правде интервенисало и прекорачило овлашћења како би заштитило његовог сина одуговлачењем, скретањем и кочењем текуће истраге о наводним пореским злочинима Хантера Бајдена“, рекао је лидер комитета који је објавио транскрипт, републиканац Џејсон Смит.

Између осталог, Шепли тврди и да је Гарланд одбио захтев америчког тужиоца задуженог за истрагу о Хантеру Бајдену, Дејвида Вајса из Делавера, да буде именован за специјалног адвоката. То би му дало исти статус као тужиоцу који води истрагу о бившем председнику Доналду Трампу.

Министарство правде демантовало је тврдње узбуњивача, рекавши да Дејвид Вајс има пуну надлежност над случајем. Државни тужилац Мерик Гарланд одбацио је такође овакве тврдње, критикујући оно што је назвао „нападима на независност суђења“.

„Вајс никада није упутио такав захтев, и увек је имао пуна овлашћења да поднесе тужбу где год и како год је сматрао прикладним против сина председника Џоа Бајдена. Ако Вајс жели да сведочи пред Конгресом, министарство му неће тајати на путу“, рекао је Гарланд.

У ширем смислу, Гарланд је снажно одбацио критике републиканаца споразума о признању кривице за председниковог сина по три тачке.

„Неки су одлучили да нападну интегритет Министарства правде, тврдећи да немамо исти третман према свима. Ово представља напад на институцију која је од суштинског значаја за америчку демократију и од суштинског значаја за безбедност америчког народа“, навео је Гарланд.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.