Спутњик лајт – руска вакцина која се даје у једној дози! Ефикасност готово 80%

Вакцина против короне Спутњик лајт, која се даје у једној дози, регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто. То је више него код многих вакцина са две дозе, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције. 

Имунитет после 28 дана

Вакцина почиње да штити од тежих облика ковида од 28. дана након имунизације, а претпоставља се да та заштита траје четири или пет месеци. Стопа ефикасност од скоро 80 одсто премашује стопе ефикасност многих вакцина које захтевају две дозе, наводи се у саопштењу руских институција.

Прецизирано је да је процена ефикасности извршена на основу података Руса који су примили само једну дозу у оквиру програма масовне вакцинације и који из било ког разлога нису добили другу дозу у периоду од 5. децембра 2020. до 15. априла 2021. године.

Ефикасна против нових сојева

Према лабораторијским истраживањима центра Гамалеја, вакцина Спутњик лајт је ефикасна против свих нових сојева вируса корона, додаје се у саопштењу Фонда.

– Нису регистроване озбиљне нежељене реакције након имунизације вакцином Спутњик лајт – прецизирано је у саопштењу.

Лако се чува и јефтина је

Ова вакцина је прва компонента вакцине Спутњик В – рекомбинантни аденовирусни вектор човека 26. серотипа (рАд26). Спутњик Лајт не захтева специјалне услове за чување и логистику. Може да се чува шест месеци у замрзнутом облику и месец дана у течном облику, саопштио је државни регистар фармацеутских производа руског Министарства здравља.

Напомиње се да смрзнуту вакцину треба чувати даље од светлости на температури која није виша од минус 18 степени целзијусових, док течну верзију треба чувати на температури од два до осам степени. Поред тога, и цена јој је приступачна – мање од 10 долара.

Идеална за оне који су имали корону

Вакцина Спутник лајт повећава ниво антитела код људи који већ имају имунитет на коронавирус, што сугерише да би вакцина могла да се користи за имунизацију бивших пацијената, рекао је руски министар здравља Михаил Мурашко.

Такође, потпредседница Владе Русије Татјана Голикова саопштила је да ће се вакцина користити за вакцинацију особа од 18 до 60 година старости.

Шема примене једном дозом омогућава да се за кратко време вакцинише велики број људи. Шеф РФПИ Kирил Дмитријев је истакао да Спутњик В остаје главно средство за вакцинацију против короне у Русији, док ће се једнокомпонентна вакцина Спутњик лајт извозити у иностранство.

Истиче се да производња вакцине испуњава најстроже стандарде са темељном процедуром са четири фазе пречишћавања вакцине.

Раније је премијерка Србије Ана Брнабић помињала да би наша земља могла да увезе вакцину Спутњик лајт.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs