Србија власник нове зграде у Вашингтону за потребе Амбасаде у САД

Ambasada

Република Србија од данас је власник нове зграде на престижној локацији у центру Вашингтона. Непокретност је прибављена у јавну својину Републике Србије за потребе Амбасаде у Вашингтону која све до сада у власништву није имала своје званичне просторије и од распада бивше Југославије дуги низ година радила у изнајмљеним и нерепрезентативним привременим пословним просторима, наводи се у саопштењу Амбасаде.

„Данас смо у Вашингтону исписали једну малу, али значајну цртицу из дипломатске историје Србије“, рекао је приликом свечаног уручења кључева амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић.

 


Србија је, каже, данас постала власник нове, „прелепе палате Амбасаде Србије у центру Вашингтона, на само неколико стотина метара од Беле куће“.

„Ово неоренесансно, историјско вашингтонско здање било је у власништву некадашњег државног секретара САД Елихјуа Рута, а сада је постало нова зграда српске Амбасаде“, изјавио је Ђурић.

Ђурић је изразио посебно задовољство што Србија коначно има нови дом после више деценија боравка у изнајмљеним, неусловним просторима где ни српска застава није могла да се вијори и где није било адекватног ни пристојног начина да се земља репрезентује.

„Визија развоја Србије која полако постаје стварност очитује се и овде, заједно са нашом жељом да стално унапређујемо односе са Сједињеним Државама“, оценио је Ђурић и додао да ће нова зграда бити и значајан центар окупљања српске дијаспоре и српске заједнице, и то не само у Вашингтону и околини, него и у целој Америци.

Ђурић је додао да је нови дом највишег српског дипломатског представништва у САД плод вредног рада у Вашингтону претходних месеци, али и суштинског разумевања и подршке у Београду.

„Захвалан сам државном руководству Србије, на челу са председником Александром Вучићем, на визији да овај значајан резултат за Србију овде у Америци подржи и финансијски и политички. Овакво решавање деценијских проблема и нови почетак за Србију у Вашингтону могућ је искључиво захваљујући резултатима које је Србија постигла последњих неколико година, и показује да као друштво заједно заиста можемо све“, истакао је Ђурић.

Захвалан је, додаје, и америчким домаћинима из Стејт дипартмента и града Вашингтона који су Амбасади помогли око свих неопходних административних процедура.

„Поносан сам и срећан што, заједно са својим колегама које су уложиле доста труда да се ово реализује, службујем овде у времену које је и време опоравка и обнове Србије и рада на унапређењу српско-америчких односа“, закључио је Ђурић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs