Србија за сада не осећа кризу, има довољно хране и нафте

Савић

Криза изазвана руско-украјинским ратом довела је до тога да свет више никада неће изгледати као раније, а Србија је негде између Истока и Запада и не осећа тренутно последице кризе, која ће је, међутим, свакако погодити, изјавио је економиста Љубодраг Савић.

Оне је за Тањуг Истако да је Србија пољопривредна земља која има срећу да у овом тренутку не осећа недостатак хране, као и да има уговор са Русијом, па се тренутно не осећа ни недостатак гаса.

Према његовим речима, светска економска криза је далеко тежа него што грађани то осећају.

“Ми у Србији имамо, рекао бих мало срећу, криза је пристутна, али не као у високоразвијеним земљама – у Немачкој хлеб треба да кошта 10 евра”, казао је Савић.

Подсетио је да је светска економска криза присутна још од почетка пандемије и истакао да је потпуно другачија од оне 2009. године, која је била део монетарног феномена и коју су стране земље брзо савладале.

Навео је да се свет сада суочава са гасном енергетском кризом, недостацима угља и материјала за производњу и индустрију, као и са санкцијама Русији, која је била сировински извозник за Европу.

Економиста је оценио да Русија може много више издржати него Европа, јер је руски народ, како је рекао, навикао да трпи, за разлику од Немаца и других европских народа који нису имали ратне и одбрамбене кризе.

Савић је упозорио да се лако могу обистинити речи премијера Мађарске Виктора Орбана, који је рекао да санкције могу да донесу више штете онима који их уводе, него онима којима су намењене.

Савић сматра да је Србија у мањем економском, него политичком проблему, јер трпи притиске из Европе.

“Србија има храну, увек добро пролазе земље које имају прехрамбену сигурност. Српска компаративна предност је што има произвођаче широм Војводине, који имају вишкове хране – нећемо бити гладни, а можемо да зарадимо поприлично велики новац, јер сада је цена свих тих производа отишла далеко”, објаснио је он.

Међутим, упозорио је да се мора размишљати дугорочно и да је на влади да доноси адекватне мере за наредну годину, јер цене импута скачу, па ће самам тим скакти и цене производа.

Нагласио је да у овом тренутку нема разлога за страх у Србији, али треба разишљати дугорочно, јер ће се, како је оценио, “војна ситуација убрзо завршити”, али ће последице бити трајне.

Европа не може да прихвате чињеницу да једна мала земља која је кандидат за чланицу ЕУ, није увела санкције Русији, па, како наводи Савић, врши притиске и не дозвољава да се у Србији оствари економски просперитет у овој ситуацији.

“Ми знамо шта су санкције, Руси су нам важан партнер, како политички, тако и због гаса и нафте, али и извоза пољопривредних производа. Европа врши притисак на наше авио компаније, они хоће да нас сведу на један лет, колико је било пре увођења санкција Русији”, навео је Савић.

Када је реч о “рубљизацији нафте”, Савић тврди да то није “очајнички потез” председника Русије Владимира Путина, већ одлична идеја, јер ће се тако потискивати долар, а јачати руска рубља.

Објаснио је да Русија са Кином и Индијом, заправо, покушава да истисне долар, као једино средство плаћања у свету.

“Када се уведе рубља или нека друга валута као алтернативно средство плаћања, нема више Америка те ексклузивне могућности које је имала”, казао је Савић.

Такође, оценио је да Руси неће тражити од Србије да плаћа у рубљама, истичући да ће Србија имати повластице и да их већ има какве нигде нису у свету.

Додао је да постоји могућност да западне компаније тренутно размишљају да дођу у Србију, како би искористиле бенефите које ужива од Русије, али је нагласио да је то за сада у домену новинарских спекулација.

На питање како ће се рат у Европи одразити на Србију и шта нас чцека после рата, Савић је оценио да ће у војном смислу ова ситуација “релативно брзо престати”, али да ће остати санкције уведене Русији и свет неће никада више бити исти.

“Врши се другачија прерасподела света, ми смо наравно негде између, имамо интересе на обе стране. Све цене производа ће у већој или мањој мери скочити. Ми смо земља која је добро укључена у спољно трговинску раземну са светом, око две трећине наше спољнотрговинске размене иде са ЕУ, није могуће да останемо имуни на глобалну кризу”, рекао је Савић.

Нагласио је да су стране компаније и инвестиције биле један значајан извор прихода у Србији, као и да су оне умногоме допринеле развоју, те упозорио да ће те компаније смањивати свој посао због кризе, што ће довести до губитка радних места у Србији.

Такође, економиста сматра да ће због глобалне економске кризе и најављеног раста референтних каматних стопа америцког Феда на 1,9, Европа кориговати своју каматну стопу, што ће довести до јачих курсева евра.

Када је у питању тржиште некретнина, Савић каже да је његов став да цене некретнина у Србији морају ићи доле, јер бизниси пропадају, а доћи ће и до смањивања тражње.

Економиста је поручио да још није дошло време да се у Србији одређују финансијски приоритети, али и упозорио да ће у будућности “свако за себе морати да развије стратегију, како би се лишили ствари које нису нужне”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије