Србија и ИФЦ сарађују на развоју лука и инфраструктуре

Momirović

Захваљујући јуче потписаном споразуму Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) сарађиваће са Министарством грађевинарства у изради квалитетне документације за јавно-приватно партнерство у инфраструктурним пројектима, а ИФЦ ће сносити и 80 процената трошкова тог посла.

Споразум о сарадњи на припреми пројеката јавно-приватног партнерства (ЈПП) у области инфраструктуре потписали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и регионални менаџер за централну и југоисточну Европу ИФЦ-а Ари Наин.

Момировић је рекао да се Споразумом постављају темељи за пуно искоришћавање свих транспортних капацитета које треба да уследи и позиционирање Србије као важно саобраћајног чворишта.

„За испуњење тог циља морамо да реализујемо важне пројекте развоја речног и ваздушног саобрацахаја. Управо за реализацију тих пројеката потписивање Споразума је од огромног значаја“, рекао је он.

Оценио је да је Аеродром Никола Тесла који има добре резултате упркос пандемији пример добре концесије, и подсетио да је у Србији законом прописано да се луке развијају доделом лучких концесија.

Момировић је рекао да ће у долазећем периоду бити размотрен развој интермодалних терминала по моделу јавно-приватног партнерства, и концесија.

„Наша земља ће у сарадњи са ИФЦ-ом добијати најквалитетнију концесиону документацију за спровођење пројеката ЈПП, при чему ће 80 посто трошкова документације сносити ИФЦ. Прва два пројекта, применом овог споразума, су луке у Прахову и Богојеву“, рекао је Момировић.

Додао је да ће Србија истовремено ИФЦ добити као концесионог саветника са светским реномеом што ће додатно привући велике светске компаније у концесионе поступке.

Момировић је данас рекао и да Србија полако улази у завршну фазу изградње основне саобраћајне инфраструктуре.

Додао је да се изградњом 10 ауто-путева и брзих саобраћајница Србија повезује са читавим регионом и ЕУ, али се и сама премрежује и ефикасно повезује.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије