Србија и Република Српска потписале споразум о сарадњи у органској производњи – Један од циљева наступ на тржишту трећих земаља

proizvodnja

Споразум о сарадњи Србије и Републике Српске у области органске производње и међусобном признавању сертификата за органске производе и трговину, који ће омогућити повезивање органских произвођача, поједноставити процедуру и олакшати пласман производа из Српске на тржишту Србије и обрнуто, поптписан је у Београду 29. октобра.

Споразум су потписали министри пољоприведе, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић и Републике Српске Борис Пашалић.

Недимовић је након потписивања оценио да је Република Српска, баш као и западна и источна Србија, “Богом дана” за органску производњу, само је потребно извршити сертификацију.

– То су производи који су здрави само треба да добију жиг Републике Српске, да прође сертификациону кућу и да може да се каже ово је органски производ и да се добије много већа цена – навео је Недимовић, те додао да је потписивање споразума и састанак са Пашалићем наставак добре сарадње и подизање на виши ниво.

Он је навео и да је велика заинтересованост за органску храну на тржишту Скандинавије и западне Европе те да је Србија, када је имплементирала одређене прописе везано за ту производњу, повећала извоз седам пута.

– Са овим документом и овом сарадњом, надам се да ћемо ми бити једна добра платформа да трансферишемо та знања ка Републици Српској и да Република Српска има користи од тога – рекао је Недимовић.

Он је навео да споразум предвиђа и да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије финансијски помогне Херцеговачку кућу и Крајишку кућу у Београду, што је један од начина да се промовише органске производе из Српске на простору Србије. Сматра и да је веома важно да пољопривредни институти Србије и Српске почну сарадњу како би имплементирали нове сорте семена.

– Дефинитивно морамо да се уздамо “у се и у своје кљусе”, да имамо довољно семена и кукуруза и соје и пшенице да би задовољили овај наш простор на коме живимо – рекао је Недимовић.

Пашалић је истакао да Српска има велике потенцијале за развој органске производње, јер има велике пољопривредне површине које нису толико оптерећене пестицидима и коришћењем минералних ђубрива.

– Имамо све предуслове да развијемо тај сектор који је све интересантнији не само тржишту у иностранству него и домаћем тржишту – рекао је Пашалић.

Додао да је један од циљева ресорних министарстава наступ на тржишту трећих земаља.

– И Србија и Република Српска су релативно мали произвођачи када гледамо глобално, а имамо добре предуслове за производњу органских производа. Сасвим сигурно да и ово међусобно признање сертификата може да подразумева и заједничко појављивање на тржиштима неких трећих земаља. То нам и јесте циљ, на тај начин помажемо произвођаче и у Србији и у Српској – истакао је Пашалић.

Он је напоменуо да је Српска дефинисала свој знак за органску производњу, има Закон о органској производњи, те да је значајно повећала подстицаје по хектару и грлу, што је условило пораст броја проивођача и веће обрађене површине. Ове године је, додао је, у Бањалуци је успешно организован први сајам органске производње, а истакао је и велику подршку коју Српска има од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије.

– Успели смо да заједно региструјемо једну сертификациону кућу у Републици Српској која много помаже пољопривредним произвођачима и остварују се предуслови да се тај сектор развије. И наредних година ћемо подстицаје повећавати и подржавати органску производњу и тај помак се види у кратком времену – рекао је он.

Пашалић је навео да ресорна министарства покушавају да нађу начин да пољопривредни институти Републике Српске и Србије нађу заједнички креације, односно генотипове семена, што ће омогућити бољу сарадњу и да та семена нађу свој удио и на тржишту БиХ.

– На жалост количина семена која се пласира на простору Републике Српске и БиХ ова два института је прилично ниска. Појављују се моћне мултинационалне компаније и напросто желимо да мерама које можемо да реализујемо помогнемо нашим домаћим институтима да се носе са тим великим мултинационалним компанијама које су некако преузеле примат када је у питању тржиште и Републике Српске и Србије – рекао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs