Србија и САД заједно ка одрживој енергетици и зеленој агенди

Sastanak

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је током видео-конференције са представницима Стејт департмента, Министарства енергетике САД (U.S. Department of Energy), Министарства трговине (U.S. Department of Commerce), УСАИД-а и амбасаде САД у Србији, да је сарадња у процесу енергетске транзиције неопходна, посебно у моментима енергетске кризе, те да је потребно наставити зелену агенду.

„Енергетика је данас најважнија тема. Криза ће се завршити, али свакако морамо да разговарамо о визији и стратегији енергетике. Република Србија и САД су пријатељске земље и енергетика отвара простор за унапређење свеобухватних односа, а сарадња која постоји између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике САД ствара могућност за реализацију заједничких пројеката, пре свега у области декарбонизације и борбе са климатским променама. Учешће Србије на министарском састанку Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (P-TECC) у Варшави и на округлом столу о енергетској безбедности и диверзификацији у Прагу, као и разговори са државном секретарком и замеником секретара за енергетику и замеником секретара за трговину, показују јасно опредељење Србије да настави процес енергетске транзиције и иде ка остварењу визије о зеленој енергетици“, истакла је Михајловићева.

Током састанка било је речи о изградњи енергетске инфраструктуре, диверзификацији енергетских извора, размени искустава и технологија, транзицији ка чистој енергији и унапређењу енергетске ефикасности.

„Наш нови инвестициони план подразумева изградњу нових капацитета, осим РХЕ Ђердап 3 и Бистрица, желимо и нове соларне и ветроелектране. Желимо да разговарамо о свим изворима енергије, укључујући и нуклеарну енергију. У претходном министарству сарадња са америчким компанијама била је изузетно успешна, заједно завршавамо велике пројекте у области саобраћаја и инфраструктуре. Уверена да можемо једнако успешно сарађивати и у области енергетике, конкретно у области зелене енергије“, рекла је потпредседница Владе.

„Драго ми је да сте представљали Србију и на министарском састанку и на округлом столу Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу и да настављамо заједно да радимо на стварању оквира за развој зелене, одрживе енергетике на глобалном нивоу и сарађујемо и на развоју инфраструктуре и у области образовања, размени искустава, посебно у сегменту научних истраживања и развоју нових технологија“, рекла је Алишија Данкан, заменица помоћника секретара САД за енергетику.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs