Србија највећи извозник немодификоване соје у Југоситочној Европи

Soja

Како је изјавио др Јегор Миладиновић, директор Инситута за ратарство и повртарство у Новом Саду, Србија  је највећи произвођач и извозник немодификоване соје у овом делу Европе. 

  • Добро смо позиционирани када је у питању производња генетски немодификоване соје и уопштено хране која није ГМО, рекао је он.

Према речима др Миладиновића, Србија је једина земља у Европи која је самодовољна када је у питању производња соје и не увози је.

  • У земљама Европске уније, где потрошачи могу да бирају да ли ће јести генетски модификовану или немодификовану храну, то је велика шанса нашег Института за продају, јер ми имамо сорте и хибриде који нису генетски модификовани. Они доносе високе приносе и квалитетни су, а Запад је спреман за то да плати, рекео је за БИЗ  Миладновић.

Подсетимао, у Србији постоји 66 института, само шест има статус институција од националног значаја. Међу њима је и Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду. Научно-истраживачки тим ове научне установе чини преко сто истраживача, од тога 90 доктора наука, а њима помаже око 300 образованих стручњака и радника различитих профила.

Б. K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs