Србија од почетка године дијагностиковала 152 оболела од ХИВ-а: Ево шта је и даље највећи ризик!

Emisija

Од почетка године у Србији је код 152 особе дијагностификован ХИВ, што је за четвртину више него у поређењу са истим периодом прошле године, речено је на скупу поводом Светског дана борбе против ХИВ-а.

Више од половине оболелих су из Београда, болест је пренета сексуалним путем у 98 одсто случајева, више је заражено мушкараца него жена, а трећина има озбиљну клиничку слику.

Светски дан борбе против ХИВ-а обележава се 1. децембра, а у Београду је одржана конференција „Изједначимо“ на којој је указано на значај превенције као саставног дела борбе против те инфекције, али и на отклањање сваког облика дискриминације и стигматизације особа оболелих од ХИВ-а.

Савремене методе лечења доступне су и у Србији. Пре 20 година у Србији од ХИВ-а лечено је само око 300 особа, а у прошлој години чак 2.300. Дискриминација је већи проблем за особе које живе са ХИВ-ом него њихово здравствено стање, а локалне заједнице могу да помогну оболелима да се изборе са свим проблемима, да их заштите и укључе у нормалан живот, али и да стално изнова указују на важност превенције, нагласио је Горан Радисављевић, директор Тимочког омладинског центра.

Специјалиста епидемиологије Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Данијела Симић навела је да је према подацима тог Института, у Србији од 1985. године до сада код 4.500 особа откривен ХИВ.

– Морамо подићи свест да је важно тестирање, а ако постоји ризик, и више пута током године – поручила је Симићева.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs