Србија отвара ново поглавље економских односа са Угандом – Потписани Меморандуми о сарадњи у области пољопривреде и туризма

saradnja

Уганда је не само велико тржиште, са 50 милиона потрошача, већ једна од најбрже растућих афричких економија и веома је важно да српска привреда ојача пословне везе не само у унапређења трговине, већ у сектору инвестиција, размене знања и технологија, као и ИТ индустрији, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на отварању српско-угандског пословног сусрета.

Председници Србије и Уганде, Александар Вучић и Јоревери Кагута Мусевени истичу подршку пословној заједници и позивају привреднике и компаније да граде мостове сарадње и партнерстава, пренео је сајт Коморе.

Чадеж је казао да се посетом председника Уганде Јуревери Кугата Мусевенија Србији, отвара ново поглавље не толико искоришћеног простора за економску сарадњу. Председник ПКС је навео да је данас на пословном сусрету присутно више од 100 привредника из Уганде и Србије како би разменили искуства и знање о међусобној сарадњи.
Он је додао да сада имамо трговинску размену, која није толико велика колико може да буде.

– Није нам Уганда само занимљива зато што има скоро 50 милиона становника, јер је велико тржиште, већ због тога што је Уганда део источне економске заједнице од седам афричких земаља, најбржа растућа економија Африке и део економског афричког простора – рекао је Чадаж.

– Само тренутно ако погледамо на то шта се дешава у Уганди и у Србији, постоји практична потреба за сарадњу сектора пољопривреде, прехрамбрене индустрије и ту говоримо о пољопривредној производњи и трансферу знања, до неких ствари као што је „смарт пољопривреда – казао је Чадеж.

Истакао је да у Уганди постоји налазиште фосфата који су нама важни за производњу вештачког ђубрива.

Чадеж је навео да постоји могућност сарадње и у области туризма и да не треба да размишљамо само о сарадњи у области трговине.

Он је нагласио да је важно физичко присуство наше пољопривреде у Уганди.

– То је, на пример, изградња пољопривредних фабрика за прераду сировина, дакле за примену нових метода узгајања пољопривредних култура, покретање производње памука, што је јако интересантно. Медицински материјал, потрошни материјал, ту постоји потенцијал и наше компаније су заинтересоване да раде тамо – рекао је Чадеж.

Оно што је такође занимљиво је, како објашњава председник ПКС, да имамо велику шасну у пројекту који је Светска банка подржала у Уганди за „паметну пољопривреду“, јер можемо да дамо своје знање у области иновационих технологија. Без добрих кадрова, нема привреде и добре сарадње, преко државних до приватних факултета и школа да отворимо наше потенцијале за Уганду, рекао је он. Чадеж је позвао Уганду да узме учешће и на ЕXПО 2027.

Он је истакао да је и важно отварање ресторана и маркета ове афричке земље у Београду које је заказано за сутра.

Председник Вучић оценио је на форуму да је за Србију стратешки важно да има присуство на афричком континенту јер Африку доживљава као стратешког партнера у будућности, као и да је захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије добила организацију ЕXПО 2027.

Што се тиче конкретне сарадње у области грађевинске индустрије са Угандом, председник је рекао да су и Енергопројект, али и друга наша грађевинска предузећа спремна за рад у тој земљи.

– Постоје економије у Африци које се ослањају на државну својину, али то није случај у Уганди, где су добродошли приватни инвеститори и то гарантује успех њене економије. Позивам српске привреднике да, уз подршку наше владе и Привредне коморе, размотре могућности за улагање у Уганди – поручује Вучић.

– Уганда је таква земља да у њој производимо све сировине, али нам је сарадња са партнерима у свету, па и у Србији, потребна како бисмо стварали додату вредност, јер смо извозом сировина на великом губитку – рекао је и Мусевени позивајући српске компаније да учествују у стварању те додате вредности.

Представници влада Србије и Уганде данас су у Палати Србија потписали меморандуме о разумевању и сарадњи у области пољопривреде и туризма.

Меморандум о разумевању између министарстава пољопривреде двају земаља односи се на сарадњу у промовисању климатских паметно одрживих пракси, прехрамбене сигирности и подстицања сарадње и развоја технологије.
Потписали су га министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Србије Јелена Танасковић и државни министар у Министарству пољопривреде, сточарства и рибарства Уганде Руамиро Брајт Кањонторе.

Меморандум о разумевању између министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Министарства за трговину, индустрију и кооперацију Уганде, потписали су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и његова колегиница из Уганде Харијета Набази.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs