Србија планира да са Израелом формира регионални хаб за нанотехнологије – БИО 4 кампус темељ новог технолошког развоја

Nanotehnologija

Србија може бити регионални хаб за умрежавање и заједничке пројекте са реномираним израелским институтима, универзитетима, стартап и иновационим центрима, а спремна је и да у великој мери примени њихова знања и искуства у развоју иновација и нанотехнологија, изјавио је данас у Тел Авиву Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС).

Чадеж је приликом посете Бар-Илан Институту за нанотехнологије и напредне материјеле (БИНА) и разговора са директором Дрором Фиxлером, истакао да Србија има одличне младе стручњаке – иноваторе, да је веома напредовала у примени савремених технологија у свим областима, као и да има доста квалитетних пројеката који се могу реализовати са израелским партнерима. Међу таквим пројектима, по речима председника ПКС, издваја се БИО4 Кампус за биоинформатику, биотехнологију, биодиверзитет и биомедицину.

– БИО4 кампус представља национални пројекат изградње јединственог комплекса у оквиру којег ће се окупити стручњаци, знање и инфраструктура везани за области биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета. Идеја водиља јесте да Србија буде препознатљива тачка на глобалној мапи истраживања и развоја у овим областима. БИО4 ће постати место сусрета и комуникације, где велике биофармацеутске и биотехнолошке компаније могу да успоставе сарадњу са научницима различитог профила, клиничарима, стартап компанијама, предузетницима и развијају производе који ће животе свих нас учинити бољим и квалитетнијим – рекла је директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Србије Јелена Беговић, наводи се у саопштењу Привредне коморе.

Циљ је да се направи први мост и заједничка сарадња са БИНА институтом који представља добар пример мултидисциплинарности, јер кроз овакво повезивање можемо очекивати и брз развој и напредак нашег БИО4 кампуса, истакла је Беговић.

БИНА се може похвалити 71-ом најсавременијом лабораторијом, као и другим центрима за истраживање и развој. Школује стручњаке у области нанонауке и роботике, биотехнологије, сарађује са академском заједницом не само у Израелу већ широм света, као и великим мултинационалним компанијама.

Директор БИНА Дрор Фикслер уверен је да овај институт има предлоге и решења која могу бити развијана у сарадњи са српском академском и послосвом заједницом и применљива у привреди, медицини, фармацији, ИТ.

У оквиру посете Бар-Илан Смарт ситију Чадеж је разговарао о примени иновативних решења у развоју ИТ инфраструктуре, логистике. Овај научно-истраживачки центар пружа и врхунска дигитална и иновативна решења за предузетнике, мала и средња предузећа у погледу извора финансирања, умрежавања, примене дигиталних технологија.

Председник ПКС представио је домаћу ИоТ (Интернет оф Тхингс) платформу ЛоРа која омогућава повезивање и међусобну комуникацију великог броја најразличитијих уређаја кроз систем сензора, управљање на даљину, ефикасно прикупљање података и креирање најразличитијих смарт пословних решења, како за компаније, тако и за локалне заједнице. ЛоРа систем примењује се у Београду, а веома је важан за компаније које се баве логистиком.

Чадеж је посетио и компанију Елтел Тецхнологистиц која је глобални лидер у примени иновација у медицини, посебно у области оптичких и ортопедских помагала.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs