Србија постала власник амбасаде и резиденције у Берну

Zastava

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић потписао је пре три дана, по овлашћењу и налогу министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, са амбасадором Босне и Херцеговине Бором Бронзом уговор о откупу сувласничког удела (15%) те бивше југословенске републике над зградом Амбасаде и резиденције некадашње СФРЈ у Берну.

Тиме је Србија у целости остварила стопостотно власништво над зградом у којој се налазе Амбасада, Конзуларно одељење и резиденција амбасадора Републике Србије у Швајцарској, наведено је на сајту Министарства спољних послова Србије.

Уговори о откупу удела Републике Словеније (14%) и Северне Македоније (8%) потписани су 7. односно 21. децембра 2021. прошле године, док је уговор са Републиком Хрватском (23,5%) потписан 2. фебруара 2022. ове године.

Објекат у Берну, површине нешто веће од 1.800 м2, изградило је предузеће „Енергопројект“ 1978. године. Кантон Берн је 2017. године зграду, чија је вредност званично процењена на 7.780.000 швајцарских франака, уврстио у листу заштићених културних добара.

Зграда Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви укњижена је јануара 2020. године као власништво Републике Србије, у складу са договором бивших југословенских република, а на основу Анекса „Б“ Споразума о сукцесији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs