Србија потписала уговор са највећом клириншком кућом на свету Euroclear

Ugovor

Министар финансија Синиша Мали данас је, током видео конференције, потписао уговор са представницима Euroclera, једне од највецих светских финансијских кућа, којим су утврђени услови сарадње у циљу укључивања наших државних хартија од вредности у систем Euroclear.

Мали изразио очекивање да ће током лета Централни регистар хартија од вредности Србије постати и формално део Euroclear-a.

– Током јесени ћемо имати тесритарње система и већ од јануара очекујем велике емисије и дефинитивно улазак у систем Euroclear-a, који ће за нас значити велики корак напред на чему радимо две и по године – истакао је министар Мали.

Уговор је са наше стране потписала још директорка Централног регистра хартија од вредности Ана Јовановић, а из Euroclear-a су потпис на документ ставили директор глобалног тржишта капитала Euroclear-a Судип Четерџи и директор оперативних послова Стефан Бернард.

– Ово је велики дан за Владу Србије, надам се и за наше пријатеље из Euroclear-a. Потписивањем овог документа учинили смо последњи корак ка томе да Србија постане део породице Euroclear-a који је највећа клириншка кућа на свету, која окупља огроман број највећих и најважнијих инвеститора – оценио је министар Мали.

Навео је да је за Србију овај корак посебно важан с обзиром на нашу стратегију емитовања државних хартија од вредности и развоја капитала.

– Са овом платформом очекујем још већу конкуренцију, још већи број инвеститора који су заинтересовани за улагање у наше државне хартије од вредности. Већа конкуренција подразумева мање каматне стопе за нашу државу и самим тим за привреду и грађане – истакао је Мали.

Министар је рекао како је ово важно за развој тржишта капитала у земљи и за крајњи циљ да Србија добије инвестициони рејтинг током ове или најкасније почетком следеће године.

– Тако да полако, кроз развој тржишта капитала, кроз партнерства као што је ово, Србија долази на место које заслужује, а то је место развијених земаља Европе – оценио је Мали.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs