Србија потписује споразум са Емиратима о иновацијама – Фармација и биотехнологија области које носе највише потенцијала

pametna industrija

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарао је данас са министарком за напредне технологије Уједињених Арапских Емирата Саром Бинт Јусуф Ал Амири о развоју сарадње двеју земаља у области индустрије 4.0.

Поповић је том приликом истакао да Србија има инжењерски потенцијал да развија иновације у области паметне производње, роботике, пољопривреде, хране и здравља, и да те секторе препознаје као секторе од обостраног интереса за две земље.

Уједињени Арапски Емирати учинили су огроман искорак у области иновација и дигиталне економије. Желимо да размењујемо искуства и да продубимо сарадњу између наших универзитета и научно-истраживачких организација на пољу иновација, подвукао је министар.

Ал Амири је навела да су Уједињени Арапски Емирати спремни да развијају сарадњу са Србијом у области иновација и нових технологија, а посебно кроз обуке кадрова, размену научног и истраживачког особља, као и кроз заједничке развојне пројекте усмерене на јачање дигиталних капацитета двеју држава.

Она је указала на то да постоји велики потенцијал за сарадњу у области биотехнологија и фармације.
Саговорници су постигли догобор о томе да две земље потпишу Споразум о сарадњи који ће бити основа за даље учвршћивање билатералних односа у области иновација и напредних технологија, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Осим свеобухватне сарадње у области напредне производње и индустрије 4.0, овај споразум дефинисаће и даље перспективе развоја односа двеју земаља у технологијама будућности, као што су блокчејн, сајбер-безбедност, интернет ствари, виртуелна и проширена стварност и друге.

Министар Поповић борави у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима, где ће имати сусрете са више министара, а посетиће и “Дубаи Ер Шоу”, сајам авијације на којем се представљају готово сви водећи произвођачи војне и цивилне авиоиндустрије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs