Србија разматра могућност да самостално гради мале модуларне нуклеарке

Proizvodnja

Председник Александар Вучић је изјавио да ће тек бити донета одлука да ли ће наша земља учествовати у градњи нукларки у околним земљама или ће и сама правити модуларне нуклеарке (мале модуларне нуклеарне рекаторе).

Председник је казао да ће се свакако радити на добијању струје из енергије сунца и ветра и из других обновљих извора.

– Али, потребно нам је оно што је сигурно и што доноси струју без икакве сумње и по сунцу и киши и снегу и различитим метеоролошким условима, нагласио је Вучић.

Како је додао, са мађарским председником Виктором Орбаном пре шест дана говорио је око њихове нуклеарке.

– Рекли смо да би наша жеља била да будемо сувласници 15% њихове нуклеарке. Спремни смо да за то платимо добру цену, казао је Вучић данас, одговарајући на питања новинара у Обреновцу. Ти разговори тек почињу – напоминуо је председник.

Вучић је навео да је Србија спремна да за то плати добру цену, али да је још рано за то, јер разговори на ту тему тек почињу, будући да је план да нуклеарка, сви њени блокови, у Мађарској буде завршена тек 2035.године.Додао је да је на ту тему имао почетне разговоре и са доскорашњим бугарским премијером Бојком Борисовим, у вези са бугарском нуклеарком у Белену.

То је, каже, Вучић, најсигурнија варијанта.

– Добили смо много разних понуда, морамо сами да видимо и да осмислимо са ким да разговарамо око модуларних нуклеарки. Нјих Индијци имају 14, Канада, Француска, Америка гради, Руси такође. Треба сами да видимо шта ћемо да радимо у годинама које долазе – рекао је Вучић.

Додао је да то није једноставно питање, али да одлука свакако неће бити донета напречац, већ након озбиљних “цост-бенефит” анализа, безбедносних анализа, додајући да је сигурно да се тиме не угрожава животна средина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије