Србија спремна да буде домаћин преговора

Narodna skupstina Beograd

Србија је спремна да у сваком тренутку буде медијатор у дијалогу Русије и Украјине на високом нивоу, ако две стране то желе, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

“Мој пријатељ, министар спољних послова Руске Федерације, Сергеј Лавров, недавно се у разговору са српским новинарима позитивно изјаснио о овој могућности и то ми је драго. Србија је спремна да у сваком тренутку понуди своје добре дипломатске услуге и пријатељски однос обема странама ако то желе да искористе”, рекао је Дачић у интервјуу за руски лист “Известија”.

Истакао је да Србија, упркос притисцима Запада и статусу кандидата за ЕУ, неће да се придружи антируским санкцијама јер су, како је рекао, у питању државни интереси Београда.

Дачић је подвукао да Србија због овакве политике трпи притиске Запада, али да се томе “са пуном одговорношћу” опире, штитећи важне државне интересе Србије.

“То што смо кандидат за чланство у ЕУ не обавезује нас да сваку нашу одлуку координирамо са ЕУ. Поготово ако верујемо да то може бити штетно по нашу земљу, а санкције Русији би биле управо такво решење”, каже Дачић.

Додаје да санкције било којој држави не могу бити пут до било каквог политичког решења.

“И моја земља је била под санкцијама деведесетих година и добро знамо да овакав притисак не функционише. У питању су наши важни државни интереси, јер је реч о Русији, нашој пријатељској и братској земљи и народу, са којима имамо изузетно развијену економску, културну и сваку другу сарадњу”, закључио је Дачић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs