Србија учествује на следећој светској изложби у Осаки 2025. године – Београд се кандидовао за специјализовани Експо 2027

Ekspo

Светска изложба Дубаи експо 2020, на којој су 192 земље представиле највеће умове и иновације уз посету од више од 23 милиона људи, после шест месеци спустила је своју завесу. Србија је наступила под слоганом „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“, угостивши више од милион и 200.000 посетилаца.

Дубаи се за ову изложбу припремао осам година и утрошио је 7 млрд УСД.

– Србија је постигла импресивне резултате: од светске премијере невероватне научно-технолошке иновације „Метахуман ‒ Виртуелно оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира“, па до представљања првог гејминг села које ће бити изграђено у Београду, што је веома важан потенцијал за нашу земљу, имајући у виду да је индустрија продукције видео-игара, поред кинематографије, најбрже растућа грана креативних индустрија у Србији. Презентовали смо и Стратегије за вештачку интелигенцију Србије, врхунске ВР технологије, оправдали због чега је британски Би-Би-Си прогласио Београд за један од пет најкреативнијих градова на свету – каже Ана Илић, координаторка пројекта Србија експо Дубаи.

Додала је да је захваљујући Метахуман пројекту Србија постала тема светских медија и он је допринео изузетно великом броју посетилаца и атрактивности нашег павиљона.

– Све области креативних индустрија код нас имају огроман потенцијал и о томе најбоље говоре одлични економски подаци: више од 7,5% удела сектора креативних индустрија у БДП Србије, с порастом извоза више од 50% и континуираним растом, који само у последњих шест година износи чак 60%. Имамо више од 125.000 запослених у сектору, од којих највећи број чине млади и високобразовани људи – наводи Илићева.

Каже да се за нас често у свету може чути да смо „Силицијумска долина Балкана“, једна од топ пет дестинација за дигиталне номаде. Сјајне таленте имамо у области индустријског и графичког дизајна, гејминга, дизајна софтвера, преко сликарства и визуелних уметности, до сценских уметности, филма и музике.

Србија је потврдила своје учешће на следећој светској изложби у Осаки 2025. године и већ су прве припреме у току.

– Посебно је важно нагласити да се Србија, тачније Београд, кандидовао за специјализовани Експо 2027. Добијање те кандидатуре била би велика част и велики подстицај за наш будући развој – каже Ана Илић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.