Србија у 2021.години извезла храну за 5 млрд УСД

Hrana

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија током ове године извезла храну у вредности већој од 5 млрд УСД.

– Очекујем да ће резултати у следећој години бити још бољи, јер ће храна тек бити важна у пост ковид периоду – рекао је Недимовић гостујући на Телевизији Прва.

Он је истакао да министарство покушава да у пољопривреду доведе што више младих у пољопривреду и да даје добре субвенције за стартапове у пољопривреди.

Држава је ове године идентификовала 1.350 хектара напуштеног земљишта, а министар каже да то земљишсте иде у закуп и то путем електронских лицитација.

– Гледао сам електронску лицитацију у Вршцу на којој је држава одлично прошла. Земљиште је давано у закуп по ценима од 35.000 до 151.000 по хектара за годину дана. У другој општини све парцеле су издаване по цени од 60 до 70 хиљада по хектару годишње. Да се људима не исплати, не би плаћали толику закупнину – закључује Недимовић.

Он додаје да у пољопровреди очигледно има новца и да ће га тек бити јер ће храна, како је рекао, бити све важнија и све скупља.

– То посебно важи за пшеницу, кукуруз, сојина сачму и све остале житарице – истакао је Недимовић.

Он каже да је његово министарство у потпуно спремно за Отворени Балкан и пласман хране у оквиру те иницијативе.

– Када се сруше границе у фитосанитарном систему, само небо је граница у погледу хране. Нама је циљ да у наредних годину, две подигнемо трговину храном између ове три земље на са 420 милиона на милијарду долара – поручио је Недимовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије