Србија шаље сателите у свемир захваљујући новосадском Комитету

satelit
Србија, захваљујући Комитету за развој свемирског програма из Новог Сада, већ десет година развија тзв. свемирски програм и шаље, у сарадњи са иностраним партнерима, сателите у свемир.

Председник Управног одбора Комитета, Душан Радосављевић, за Први програм Радио Београда наводи да се стручњаци које окупљају баве свемирским инжењерингом, пре свега развојем људских капацитета у овој области.

Радосављевић објашњава да се ради на основу стратегије која је дефинисана пре десетак година, у сарадњи са стручњацима из Јапана и Русије, а која је намењена земљама у транзицији.

“Наши чланови су најразличитијих профила – од пилота, војних и цивилних, преко астронома и радиоаматера, до лекара и свемирских адвоката. И то не само из наше земље већ и из света”, наводи Радосављевић.

Новосадски Комитет за развој свемирског програма учествује у пројекту “75 сателита” којим Индија ове године обележава 75 година независности. Један сателит ће ускоро полетети из ове велике земље, носећи симболично и српску тробојку. У част добре сарадње Индијци су направили почасне маркице са српском и индијском заставом.

Радосављевић објашњава да је сарадња Комитета са Индијом дошла до нивоа стратешког партнерства. Све је почело 2019. године када су у Србији организовали међународно такмичење симулација малих сателита и ракета. Из Индије је тада дошло пет тимова са стручњацима из њихове свемирске агенције.

“Понудили су стратешко партнерство и тада смо почели да развијамо различите програме укључујући и сателите. Да прецизирам, сателити са ‘српским пасошем’ нису послати у свемир, али јесу сателити наше организације. Значи, Србија као држава нема ни један сателит, али имамо српски сателит”, објаснио је Радосављевић.

Како је навео, Комитет је спреман да помогне како би се испунили услови за лансирање сателита који би носио обележје Србије, али за то треба да се испуне неки услови који се највише односе на координацију фреквенција, што је у надлежности РАТЕЛ.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs