Србија 2021. напредовала за 8 места по питању иновативности

inovacije

Србија је у овој години напредовала за осам места и налази се на 50. месту од укупно 132 земље на Глобалном индексу иновативности у домену институција, хуманог капитала, инфраструктуре, тржишног развоја и пословања, речено је на данашњој конференцији поводом реализације пројекта “Србија Иновира”.

Међутим, када су у питању технолошки резултати и примена знања, такозвани аутпути, директор ИЦТ хаба Коста Андрић је истакао да је наша земља у односу на прошлу годину пала за једно место те се тренутно на Глобалном индексу иновативности налази на 57. позицији.

– Србија на пољу иновација напредује јако добро, али недовољно брзо – закључио је Андрић имајући у виду резултате спроведеног истраживања.

Додао је да се иновативни напредак огледа у томе да је Србија 13 позиција изнад Бугарске која је нашој земљи слична по привредним, интелектуалним и финансијским ресурсима.

Национално истраживање на пољу инивација спроведи се у оквиру четворогодишњег пројекта “Србија Иновира” у циљу препознавања четири поља привреде у нашој земљи са највећим иновативним потенцијалом.

Директорка пројекта “Србија иновира” Александра Поповић истакла је да ће коначни резултати и рангирање наше земље на пољу иновативности бити објављени крајем године.

“Србија Иновира”, према речима директорке Поповић, је пројекат посвећен јачању економије уз помоћ иновативних решења за сегменте привреде са највећим развојним потенцијалом.

Објаснила је да је идеја њеног тима да се економија у Србији подигне на виши ниво кроз међусобну сарадњу свих учесника у привреди, уз помоћ примене глобалног економског модела и методологије – “Супрекластер-а”.

– Методологијом “Суперкластер” појединачни учесници у привредном екосистему, државне институције,инвеститори, стартапи, академске заједнице и мале и велике компаније постају део мреже која је усмерена ка заједничком циљу. Кроз ту мрежу, учесници реализују оперативну инфраструктуру и финансијску потпору за јачање и развој – навела је Поповић.

Како је истакла Поповић планирано је да пројекат траје до 2025. година, када је предвиђено да ће први српски Суперкластер постати самосталан на светском тржишту.

Овај модел економског развоја примењује се у земљама широм света као што су САД, Канада, Велика Британије, Данска и Норвешка.

Пројекат “Србија Иновира” покренуо је ИЦТ Хуб са партнерима Центром за развој јавне политике и WМЕП, а уз подршку УСАИД Србија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs