Србији за Зелену агенду помоћ од 8 мил ЕУР у оквиру ИПА 2020

Evro

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре најавио је данас да ће за реализацију програма “Зелена агенда у Србији” бити издвојено 8 мил ЕУР у оквиру ИПА 2020 и то у три фазе.

– У првој 6 мил ЕУР, што спроводимо са УНДП-ом, затим 800.000 ЕУР са ЕИБ-ом у наредним недељама и последња фаза коју ћемо почети крајем ове године – рекао је Жиофре на конференцији “ЕУ за зелену агенду у Србији” одржаној у Влади Србије.

Он је прецизирао да агенда обухвата области зелени договор ЕУ, декарбонизација, смањење загађења, унапређење пљопривредне производње, што ће, како је рекао, бити обухваћено и програмом који се данас покреће.

Жиофре је истакао да активности из програма Зелена агенда у Србији долазе након сјајне вести о отварању Кластера 4 који третира саобраћај, енергетику, животну средину и климу што значи да се у пракси улази у фазу великих преговора да се српско законодавство усклади са европским у овој области.

Објаснио је да је Зелена агенда за западни Балкан део европског инвестиционг плана за тај регион, а да је Србија усвојила ову агенду на Софијском самиту 2020. године и затим Акциони план у октобру прошле године.

Експлоатација литијума

Одговарајући на питање како се у ЕУ третира питање експлоатације литијума и зашто то не раде Немачка или Пољска које га имају више него Србија, Жиофре је нагласио да је на националним владама да донесу одлуке о томе које пројекте желе на националном нивоу.

– ЕУ очекује да ће се земље ослањати на важећу регулативу и у погледу учешћа јавности и одлагања отпада. Ми мислимо да би пројекат Јадар могао да понуди добре услове за локални економски развој под условом да се поштују сви стандарди заштите животне средине – рекао је Жиофре.

Шеф Делегације ЕУ у Србији додао је да подржава српску Владу да ради с партнерима у ланцима снабдевања.

Засебно министартсво?

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић оценила је да би Србија брже дугорчно обезбедила енергетску стабилност корисрећи обновљиве изворе енергије када би имала министарство за зелену транзицију и енергетску ефикасност.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије