Србију чека јак земљотрес у наредних десет година! Забрињавајуће речи сеизмолога

Zemljotres

Сеизмолог Славица Радовановић изјавила је да се на основу појачане сеизмичке активности у октобру и новембру може очекивати да ће у наредних десет до 12 година Србију погодити јачи земљотрес.

Радовановић је за телевизију Прва изјавила да се, што се тиче већег броја слабијих земљотреса који су регистровани у претходном периоду, све наставило после земљотреса код Петриње, који се догодио у децембру прошле године, јачине 6,2 степена по Рихтеру, када је страдало седам особа.

– То сведочи о томе да су почетне претпоставке како ће се даље развијати сеизмичка активност на простору Србије биле тачне. (Земљотреси) иду читавим ободом Динарида и обухваћен је простор који заједно учествује у некој сеизмичкој активности. Што се нас тиче за десетак, 12 година може да нас погоди неки јачи земљотрес – рекла је Радовановић.

Према њеним речима интензитет тог јачег земљотреса зависиће од тога шта ће се дешавати у неким деловима суседних држава.

На питање у ком региону Србије се може очекивати тај јачи земљотрес, Радовановић је одговорила да су “кандидати сва места у којима могу бити максимални земљотреси”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије