Срби јачи од вируса?! Смањује се број регистрованих од обољења сличних грипу: Чувајте децу, највише на удару основци и предшколци!

Virus

У претходној недељи у Србији је забележено чак 5.841 случај обољења сличних грипу, што је за 10 одсто мањи број регистрованих него недељу дана раније, кажу за 24седам у Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

– Осим првог случаја инфекције вирусом грипа типа А (Х1пдм09) у Србији, који је потврђен 7. новембра, није било нових лабораторијских потврда грипа. На основу података надзора над грипом у претходној недељи у Србији се бележи 5.841 случај обољења сличних грипу, што је за око 10 одсто мањи број регистрованих у поређењу са недељом раније. Највећа учесталост оболевања региструје се у узрасној групи од 0 до 4, а затим од 5 до 14 година, а највиша стопа инциденције регистрована је у Браничевском, Подунавском и Јужнобачком округу. У Републици Србији региструје се основни интензитет активности вируса грипа – објаснили су у „Батуту“.

Што се тиче Београда, на основу лабораторијске потврде од стране Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, у циркулацији су адено вируси.

– Инфекције аденовирусима могу изазвати обољења слична грипу, са сличним симптомима и само на основу лабораторијске потврде можемо говорити о ком проузроковачу се ради. Чињеница је да је први случај грипа у овој сезони стигао раније. Наредне недеље ће нам указати на епидемиолошки потенцијал вируса грипа и интезитет активности као и на географску раширеност – кажу у „Батуту“.

Има оболелих са упалама плућа

Међутим, управник клинике за пулмолошку онкологију Института за плућне болести Војводине Горан Стојановић каже да се појављује већи број људи са симптомима сличним грипу, а има и оних са пнеумонијама.

– Имамо и пацијенте који се тренутно лече од упале плућа, код којих је доказан вирус грипа. Имамо и оне који се налазе у јединици интезивног лечења са доказаним вирусом грипа. Како знамо из сезоне у сезону и како може да постоји велики број заражених, засада то није случај. Оно што би требало да се зна јесте да вакцинација против грипа доноси смањен број оболелих – изјавио је др Стојановић.

Вакцинација против грипа не штити од ковида и обрнуто!

Доктор Стојановић каже да они који су се вакцинисали против грипа, нису заштићени од ковида. Такође, ни вакцина од ковида не штити од грипа.

– То нема везе једно са другим. Чак и онај ко је прележао ковид може да добије грип и обрнуто – објаснио је Стојановић.

Он додаје да ће вакцина против грипе допрониноси смањењу оболелих од грипа.

– Са упалом плућа се појављује мали број, срећом, али вирозе су све тешке. Много се причало о корони, а смртност од грипа је већа. Те упале плућа јесу опасне јер су дуготрајније, теже форе, тако да захватају већи паренхин плућа него код бактеријских упала, које захвате један режањ – каже он.

С обзиром да ће људи бити све више у затвореним просторима због спољашње хладноће, али и да се више не штите маскама и на друге начине,

– Ви добро знате да готово уопште није било грипа, то је било због тога што маска штити од било којих капљичних и вирусних инфекција. Свуда у свету где сви људи носе маске вирусних и капљичних инфекција скоро и да нема, односно не пријављују. Тако да мислим да је ношење маске у затвореном простору, јавном превозу и у време могуће епидемије грипа од значаја – објаснио је доктор.

Што се тиче симптома, то су обично висока температура и болови у мишићима, који трају неколико дана.

– Дешава се и кашаљ, али у горњим респираторним путевима. Ако се не спусти на плућа терапија код тих људи је парацематол и доста чајева да се прележи. Тек ако се јави секундарна инфекција, укључују се лекови – објаснио је др Стојановић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs