Срећан Ускрс!

Ускрс је највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот – васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти. Васкрс је празник којим се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством. 

Након Великог петка и Велике суботе, које верници обележавају у молитви и тишини, поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник васкрснућа.

Тако почиње недеља, први дан Васкрса. Православци у Србији се тог дана поздрављају речима Христос васкрсе, на шта се одговара са Ваистину васкрсе. То су поздрави преузети из српскословенског. Распрострањени су и они преузети из рускословенског, а то су поздрав Христос воскресе и отпозрав Ваистину воскресе. Недеља је дан којег је Исус васкрсао. Славе се и други (пасхални понедељак) и трећи дан Васкрса (пасхални уторак). Иначе, цела та седмица назива се Великом, односно Страсном недељом. 

Ускрс по Јулијанском календару, поред Срба, славе и Руси, Грци, Бугари, Ескими на Аљасци. Слави се и у Етиопији, а православни Египћани, који се зову Kопти, такође празнују овај празник када и ми.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs