Српска фабрика вакцина почиње са радом у марту

Vakcine

Производња вакцина у новој фабрици у Србији имаће две фазе, а прва која представља пуњење и паковање увезене супстанце почеће већ у марту и априлу и месечно ће се у тој фабрици добијати око три милиона доза Синофарм вакцине, рекла је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она је за Тањуг поручила да велики произвођачи вакцина не бирају партнере тек тако, те да је Синофарм препознао Србију као сигурну земљу за производњу пођеднако квалитетне, безбедне и ефикасне вакцине као што је она коју и сами производе.

“Јако смо поносни на изградњу фабрике вакцина у Србији. У тој фабрици ће се сада производити ковид вакцине, али капацитети су предвиђени и за друге вакцине или за проширење капацитета постојећих вакцина”, истакла је Шкодрић.

Додаје да је посебно значајно то што ће у тој фабрици доћи до запослења кадра и то младих људи који су тек завршили факултете и што ће ту моћи да се баве научно-истраживачким радом.

“Осим тога, потребан је велики број људи са средњим кадром, око 50 одсто је планирано да буду млади, без обзира да ли се ради о средњој или високој стручној спреми, а око 50 одсто запослених биће они који су већ искусни у тој врсти посла. Дакле, млади ће добити шансу, а чујемо да се већ распитују”, објаснила је дире,торка РФЗО.

Шкодрић наглашава да је глобална политика великих произвођача вакцина таква да, када су околности ванредне као што је пандемија, они прво обезбеђују своја тржишта, потом велика а онда свим осталим земљама колико остане.

“Када имате сопствену, домаћу производњу, ви сте осигурали своју дррзаву не само за довољне количине вакцина, већ и то да ћете моћи брзо да производите. Видимо да се у врло кратким временским периодима јављају нови сојеви и зато је важно да имате домаћу производњу како бисте је прилагодили новим сојевима, а не да чекате и зависите од других произвођача”, рекла је она.

Каже да је планирано да прва фаза у новој фабрици почне у првом кварталу следеће године, у марту или априлу, а друга фаза, односно целокупан процес и производња активне супстанце, радиће се у новој фабрици крајем следеће године.

“Међутим, ми смо већ напунили 480.000 доза Синофам вакцине у Хемофарму. Контрола квалитета се завршава следеће недеље и те вакцине ће бити у промету почетком фебруара следеће године. Дакле, ми не чекамо изградњу фабрике већ смо кренули са пуњењем у Хемофарму где ће се пунити до отварања нове фабрике”, истакла је Шкодрић.

Месечно ће се у српској фабрици производити око три милиона доза, каже она и додаје да је то за почетак док је могуће проширење капацитета уколико буде потребно.

“Прво ћемо производити за Србију, а затим за извоз у регион и остале земље на свету којима буде потребно”, закључила је директорка РФЗО.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs