Српски дронови у Дубаију – Почео „Space week“ у оквиру изложбе Expo 2020 Dubai

Dron

Српски иновативни производи – симулатор за астронауте, дронови, делови за авионе и летелице, као и друге високотехнолошке иновације пред посетициома су друге тематске недеље Светске изложбе „Expo 2020 Dubai” посвећене свемиру (Space week) која је почела данас и траје до 22. октобра.

Србија ће се представити и на сајмовима „Gitex” и „Gitex Future Stars”, а наша достигнућа на свим овим манифестацијама промовише делегација од око 120 привредника, саопштила је Привредна комора Србије.

– Са нама у Дубаију је 27 фирми металског, електро и ИТ сектора које се баве свемирским и авио технологијама, производњом „мини“ сателита (CubeSat), као и технолошко-иновативни стартапови и привредна друштва у области развоја и истраживања. Имају одличну прилику да представе своје иновативне производе и договоре заједничке послове са компанијама из целог света – истиче Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију Привредне коморе Србије.

Свемир, по њеним речима, није тема коју бисмо у првом тренутку повезали са привредом Србије, али интересовање за „Space week“ и велика привредна делегација која борави у Дубаију јасан су знак да постоји потенцијал за даљи развој у области свемирских технологија.

Привредници који учествују на другој тематској недељи данас су посетили Бизнис хаб ПКС у Дубаију где су се упознали са условима пословања у УАЕ, процедурама и могућностима оснивања компанија.

– Сигурна сам да ће наши привредници искористити прилику да бесплатно користе услуге Бизнис хаба ПКС за организацију пословних састанака, презентација и договарање нових послова. У Слободној зони Дубаија где је смештен и овај хаб послује 4.000 компанија из различитих сектора, што је још једна од предности за наше фирме – додала је Раичевић.

Наступ на Светској изложби у Дубаију привредници виде као велику шансу и додатни импулс интернационализацији пословања.

Марија Драговић, директорка компаније „Wing“, која се бави производњом делова за авијацију и ветропаркове, каже да је наступ на тематској недељи „Свемир“ одлична прилика за проналажење нових пословних партнера, обзиром да је фирма 90% извозно оријентисана.

– Бити део делегације Србије у Дубаију је прилика да промовишемо компанију бројним иностраним посетиоцима, као и да се представимо Азијском тржишту, са којим нисмо раније сарађивали – истиче Драговићева.

Компанија Пинк Ресеарцх анд Девелопмент Центар представља дронове ИКА-20 и ИКА-01, носивости 20 килограма и један килограм који су намењени различитим специјалним мисијама, попут гашења пожара, транспорт медицинског материјала и опреме.

– Дронови су пројектовани и произведени у нашој компанији. Желимо да интернационално представимо компанију и наше производе и повежемо се са клијентима – рекла је Тијана Петрашиновић Милета, директор компаније.

У Дубаију је данас почео и сајам GITEX, највећи технолошки догађај у региону Средњег истока и Северне Африке, а своја достигнућа и иновације у области ИКТ показаће 11 компанија и институција из Србије.

„Expo 2020 Dubai“ одржава се под слоганом: „Повезивање умова, стварање будућности“ од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а учествују 192 земље. Очекује се да ће се током шест месеци трајања изложбе у Дубаију представити више од 1.000 компанија из Србије.

Подршку домаћим компанијама обезбедили су Генерални секретаријат Владе Србије, Привредна комора Србије, Развојна агенције Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs