Српски дронови у Дубаију – Почео “Space week” у оквиру изложбе Expo 2020 Dubai

Dron

Српски иновативни производи – симулатор за астронауте, дронови, делови за авионе и летелице, као и друге високотехнолошке иновације пред посетициома су друге тематске недеље Светске изложбе “Expo 2020 Dubai” посвећене свемиру (Space week) која је почела данас и траје до 22. октобра.

Србија ће се представити и на сајмовима “Gitex” и “Gitex Future Stars”, а наша достигнућа на свим овим манифестацијама промовише делегација од око 120 привредника, саопштила је Привредна комора Србије.

– Са нама у Дубаију је 27 фирми металског, електро и ИТ сектора које се баве свемирским и авио технологијама, производњом “мини” сателита (CubeSat), као и технолошко-иновативни стартапови и привредна друштва у области развоја и истраживања. Имају одличну прилику да представе своје иновативне производе и договоре заједничке послове са компанијама из целог света – истиче Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију Привредне коморе Србије.

Свемир, по њеним речима, није тема коју бисмо у првом тренутку повезали са привредом Србије, али интересовање за “Space week” и велика привредна делегација која борави у Дубаију јасан су знак да постоји потенцијал за даљи развој у области свемирских технологија.

Привредници који учествују на другој тематској недељи данас су посетили Бизнис хаб ПКС у Дубаију где су се упознали са условима пословања у УАЕ, процедурама и могућностима оснивања компанија.

– Сигурна сам да ће наши привредници искористити прилику да бесплатно користе услуге Бизнис хаба ПКС за организацију пословних састанака, презентација и договарање нових послова. У Слободној зони Дубаија где је смештен и овај хаб послује 4.000 компанија из различитих сектора, што је још једна од предности за наше фирме – додала је Раичевић.

Наступ на Светској изложби у Дубаију привредници виде као велику шансу и додатни импулс интернационализацији пословања.

Марија Драговић, директорка компаније “Wing”, која се бави производњом делова за авијацију и ветропаркове, каже да је наступ на тематској недељи “Свемир” одлична прилика за проналажење нових пословних партнера, обзиром да је фирма 90% извозно оријентисана.

– Бити део делегације Србије у Дубаију је прилика да промовишемо компанију бројним иностраним посетиоцима, као и да се представимо Азијском тржишту, са којим нисмо раније сарађивали – истиче Драговићева.

Компанија Пинк Ресеарцх анд Девелопмент Центар представља дронове ИКА-20 и ИКА-01, носивости 20 килограма и један килограм који су намењени различитим специјалним мисијама, попут гашења пожара, транспорт медицинског материјала и опреме.

– Дронови су пројектовани и произведени у нашој компанији. Желимо да интернационално представимо компанију и наше производе и повежемо се са клијентима – рекла је Тијана Петрашиновић Милета, директор компаније.

У Дубаију је данас почео и сајам GITEX, највећи технолошки догађај у региону Средњег истока и Северне Африке, а своја достигнућа и иновације у области ИКТ показаће 11 компанија и институција из Србије.

“Expo 2020 Dubai” одржава се под слоганом: “Повезивање умова, стварање будућности” од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а учествују 192 земље. Очекује се да ће се током шест месеци трајања изложбе у Дубаију представити више од 1.000 компанија из Србије.

Подршку домаћим компанијама обезбедили су Генерални секретаријат Владе Србије, Привредна комора Србије, Развојна агенције Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије