Српски производи висококонкурентни на Светској изложби „Expo 2020 Dubai“

Expo 2020

Привреда Србије представила се на првој тематској недељи Светске изложбе „Expo 2020 Dubai“ о клими и биодиверзитету великим бројем иновативних производа и услуга посвећених циркуларној економији, унапређењу енергетске ефикасности, обновљивим изворима енергије, смањењу емисије штетних гасова и ублажавању климатских промена, а павиљон Републике Србије био је и место првих билатералних сусрета привредника са четири континента.

Као домаћин једног од првих B2B догађаја на читавој Светској изложби, Србија је показала да је заиста капија између Истока и Запада и да има висококонкурентне производе у области климе и биодиверзитета, саопштила је Привредна комора Србије.

Директор Центра за циркуларну економију Привредне коморе Србије Синиша Митровић наводи да је Светска изложба велики компас за читав свет.

  • Дигитализација и циркуларност су два кључна правца за будућност планете, а веома је важно да смо овде, у фамилији држава које су одговорне за будућност планете и да имамо прилику да скренемо пажњу инвеститора на нашу стратешку позицију у Европи и на Западном Балкану, као и на потенцијал за више од 20 милијарди евра инвестиција у енергетску транзицију Србије, навео је Митровић, указавши да решења из Одрживог града у Дубаију, уз одлучност да променимо навике и постанемо одговорни за одрживи живот, можемо остварити и код нас.

Према његовој оцени, главни алат промена који Србија може преузети из Дубаија, користећи искуства других земаља, јесу зелене финансије и фондови за зелену транзицију, уз реорганизацију државних и комерцијалних банкарских фондова, како би новац био доступнији, посебно микро, малим и средњим предузећима.

Коментаришући богат бизнис програм за српску делегацију, Бојан Ивковић, директор сектора за пројекте и услуге компаније „ASW“ која се бави производњом софтверских решења, каже да је учешће на Expo-u у Дубаију била права прилика да представимо наше услуге и производе, упознамо трендове, али и да се повежемо са иностраним партнерима.

Према његовим речима, једнако су важни контакти успостављени у оквиру српске привредне делегације која је бројала преко стотину привредника из различитих индустрија.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs